Deneysel hayvan modelinde intraarteriyel sugammadeks enjeksiyonu sonrası heparin ve heparin-alprostadil uygulamasının histopatolojik sonuçları
Histopathological results of heparin and heparin-alprostadil administration after intra-arterial injection of sugammadex in an experimental animal model
  1. Tez No: 743421
  2. Yazar: AYŞE EKEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ÖZCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Alprostadil, Heparin, İntraarteryel Enjeksiyon, Sugammadeks, Alprostadil, Heparin, Intraarterial Injection, Sugammadex
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Giriş ve Amaç İstenmeyen intraarteriyel ilaç enjeksiyonu nadir görülen ancak morbidite ve mortaliteye neden olan önemli bir komplikasyondur. Sugammadeks yaklaşık 20 yıldan beri uygulamaya girmiş, steroidal non-depolarizan kas gevşeticilerin oluşturduğu bloğun spesifik geri döndürücüsüdür. Çalışmamızda 16mg/kg dozunda sugammadeksin intraarteriyel enjeksiyonu sonrasında oluşturduğu hasar ile heparin ve heparin+alprostadil kombinasyonunun tedavi yanıtının histopatolojik olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem Çalışmaya 16 adet ağırlığı 2.5-3 kg arası erkek Yeni Zelanda beyaz tavşanı dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen hayvanlar 4 gruba ayrıldı: Grup K (n=4, Kontrol grubu): Kontrol grubunda herhangi bir girişim yapılmadı. Grup S (n=4, Sugammadeks grubu): Sugammadeks grubuna 16 mg/kg sugammadeks 2 ml volümde 10 sn süresinde intraarteriyel kanülden enjekte edildi ve 5 dk sonra serum fizyolojik enjeksiyonu yapıldı. Grup H (n=4, Heparin grubu): Heparin grubuna 16 mg/kg sugammadeks uygulamasından 5 dk sonra 100 ünite heparin verildi. Grup HA (n=4, Heparin+Alprostadil grubu): Heparin+Alprostadil grubuna 16 mg/kg sugammadeks uygulamasından 5 dk sonra 100 ünite heparin+5mikrogram/kg alprostadil verildi. Tavşanlar 72 saat izlendikten sonra kulakları ampute edildi ve hematoksilen eozinle boyanarak histopatolojik olarak incelendi. İnflamasyon, hemoraji, nekroz, endotel kaybı ve ödem yok, hafif, orta, şiddetli şeklinde derecelendirildi. Bulgular Gruplar ödem açısından değerlendirildiğinde S grubu HA ve H grubuna göre daha ödemli bulundu ve tüm gruplardaki ödem kontrol grubuna göre daha yüksekti. Nekroz ve inflamasyon H ve S grubunda eşit ve HA grubundan istatiksel olarak anlamlı yüksekti. HA grubunda ise kontrol grubuyla benzerdi. Hemoraji HA ve S grubunda benzer ve H grubundan daha yüksekti. Endotel kaybı açısından gruplar değerlendirildiğinde HA, H ve S grubu benzer bulundu ve tüm gruplarda kontrol grubuna göre daha fazla endotel kaybı izlendi. Sonuç Çalışmamızda deneysel hayvan modelinde sugammadeksin intraarteriyel enjeksiyonu sonrası, heparin ile alprostadil kombinasyon tedavisinin nekroz, inflamasyon ve ödemi azalttığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim Accidental intraarterial drug injection is a rare but significant complication that increases the risk of morbidity and mortality. Sugammadex, which has been in use for almost 20 years, is a specific agent for reversal of the block of steroidal non-depolarizing muscle relaxants. In our study, we aimed to histopathologically assess the damage caused by the intra-arterial injection of 16 mg/kg sugammadex and the therapeutic response of heparin and heparin plus alprostadil. Materials and Methods Sixteen male New Zealand white rabbits weighing 2.5-3 kg were used in the study. The animals were divided into 4 groups: Group K (n=4, Control group): No intervention was done in the control group. Group S (n=4, Sugammadex group): In the sugammadex group, 2 ml volume of 16 mg/kg of sugammadex was injected in 10 seconds by an intra-arterial cannula and saline was injected 5 minutes later. Group H (n=4, Heparin group): Five minutes after receiving 16 mg/kg of sugammadex, the Heparin group received 100 units of heparin. Group HA (n=4): Heparin+Alprostadil group received 100 units of heparin and 5 micrograms/kg of alprostadil five minutes after 16 mg/kg of sugammadex administration. The ears of the rabbits were amputated, stained with hematoxylin and eosin and examined histopathologically after 72 hours of observation. Inflammation, hemorrhage, necrosis, endothelial loss and edema were assessed and graded as mild, moderate, and severe. Results When the groups were evaluated in terms of edema, the S group was found to be more edematous than the HA and H groups, and the edema in all groups was higher than the control group. Necrosis and inflammation were equal in both the H and S groups and statistically higher than in the HA group. In the HA group, it was similar to the control group. Hemorrhage was similar in the HA and S groups and higher than the H group. The HA, H, and S groups were found to be comparable when the endothelial loss of the groups was assessed, and higher endothelial loss was seen in all groups when compared to the control group. Conclusion In our study, we concluded that combination therapy with heparin and alprostadil reduced necrosis, inflammation, and edema following intraarterial injection of sugammadex in an experimental animal model.