Deneysel akut miyokart infarktüsü ve irisin
Experimental myocardial infarction and irisin
  1. Tez No: 366037
  2. Yazar: GÜNEY SARIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN KORKMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Akut miyokart infarktüsü, irisin, isoproterenol, Acute myocardial infarction, irisin, isoproterenol
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET Miyokard İnfarktüsünün (MI) patofizyolojisi konusunda, bilgilerimiz hala çok yetersizdir. Bu çalışmada, deneysel miyokard infarktüsü oluşturulan sıçanların kalp dokularında, irisin düzeylerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada, 21 adet sıçan kullanıldı. Her grupta 7 hayvan olacak şekilde 3 grup oluşturuldu. Kontrol grubuna 14 gün olan deney süresi boyunca, herhangi bir uygulama yapılmadı ve deney sonunda anestezi altında dekapite edildi. Miyokard Infarktüsü I (MI-I) ve Miyokard Infarktüsü II (MI-II) gruplarındaki sıçanlara, 150 mg/kg İsoproterenol 24 saat ara ile 2 kez subkutan olarak verildi. MI-I grubundaki sıçanlar, MI oluşumunu takiben 1. haftanın bitiminde, MI-II grubundaki sıçanlar 2. haftanın bitiminde anestezi altında dekapite edildiler. Dekapitasyonun ardından çıkarılan kalp dokularında, polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) ve immunohistokimyasal (İHC) yöntemler kullanılarak irisin düzeylerine bakıldı. Masson Trikrom boyama incelemesinde kontrol grubuna göre MI-I ve MI-II gruplarında bağ dokusunda belirgin artış izlendi. PZR sonuçlarına göre irisin düzeyinin, kontrol grubuna göre MI-I grubunda 23.3 0.2 kat (p=0.001), MI-II grubunda 15.93 0.3 kat (p=0.001) artış gösterdiği saptandı. MI-I ve MI-II grupları arasındaki fark istatistiksel anlamlılığa ulaşmadı (p>0.05). IHC çalışmada irisin immünreaktivitesi şiddet ve yaygınlığı kontrol grubuna göre MI-I ve MI-II gruplarında anlamlı artış gösterdi (p=0.01). MI-I ve MI-II grupları arasındaki fark anlamlı değildi (p>0.05). Çalışma sonucundan, MI'ın patofizyolojik mekanizmasında irisinin önemli bir rolü olduğu düşünülebilir. İleride yapılacak, daha kapsamlı klinik ve deneysel çalışmalarla, irisinin bu konudaki rolü daha net ortaya çıkabilecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXPERIMENTAL MYOCARDIAL INFARCTION AND IRISIN Our knowledge about Myocardial Infarction (MI) pathophysiology is still very limited. In this study, we aimed to investigate the irisin levels in the heart tissues of the rats with experimental myocardial infarction. In this study, 21 rats were used. 3 groups were performed as 7 animals in each group. During the test period of 14 days, control group did not received any treatment and decapitated under anesthesia at the end of the experiment. Rats in groups Myocardial Infarction (MI-I) and Myocardial Infarction II (M-II) received 150mg/kg isoproterenol subcutaneously, 2 times with 24 hours interval. After the MI induction, rats in MI-I group were decapitated under anesthesia at the end of 1 week and MI-II group was decapitated at the end of 2 weeks. From removed heart tisues irisin levels were measured by Polymerase Chain Reaction (PCR) and immunohistochemical methods. In Masson trichrome staining, MI-I and MI-II groups revealed a striking increase in the connective tissue compared to the control group. According to the results of PCR; irisin levels of MI-I group were 23.3 +/- 0.2 times (p = 0.001) and MR-II group were 15.93 +/- 0.3 times (p = 0.001) higher in comparison with control group. Difference between MI-I and II groups was not statistical significant (p> 0.05). In IHC study, the severity and extent of irisin immunoreactivity increased in both MI-I and II groups in comparison with control group (p = 0.01). Difference between MI-I and II groups was not statistical significant (p> 0.05). According to the results of this study, it is possible to say that irisin has important role in the pathophysiological mechanism of MI. More detailed future studies will show the role of irisin clearly.