Kliniğimizde yaşa bağlı makula dejenersyonu tanısı ile takip edilen olgulardan az gören rehabilitasyona ihtiyaç duyan hastaların tesbiti
Determination of patients needing low vision rehabilitation with diagnosis of age related macular degeneration in our clinic
- Tez No: 366155
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SONER DEMİREL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Az gören, yaşa bağlı makula dejenerasyonu, rehabilitasyon
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
KLİNİĞİMİZDE YAŞA BAĞLI MAKULA DEJENERSYONU TANISI İLE TAKİP EDİLEN OLGULARDAN AZ GÖREN REHABİLİTASYONA İHTİYAÇ DUYAN HASTALARIN TESBİTİ AMAÇ: Dünya Sağlık Örgütü (WHO) uygun tedavi ve refraktif düzeltmeye rağmen iyi gören gözde görme keskinliğinin 20/70 (0,3) veya altında olmasını, görme keskinliği bozulmamış ise görme alanının 20 dereceden daha dar olmasını az görme olarak tanımlanmıştır. Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu (YBMD), ileri yaşta legal körlüğün en sık nedenidir ve makula hastalıkları sonucu oluşan görme azalması“az görme rehabilitasyonu”sürecinin en başarılı olduğu alanlardan birisidir. Bu çalışmada kliniğimizde takip edilmekte olan YBMD olgularından, az gören rehabilitasyonuna ihtiyaç duyan hastaların tespiti amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmaya, kliniğimiz Retina Polikliniğine 1 Temmuz 2013 ile 1 Şubat 2014 tarihleri arasında başvuran hastalar içerisinden YBMD nedeni ile takipli olan ve yeni tanı alan 45-85 yaş arası tüm hastalar dahil edilmiştir. Ön veya arka segment patolojisi olan hastalar ve oküler cerrahi geçiren hastalar çalışmadan çıkarılmıştır. Çalışmada hastaların; yaş, cinsiyet, takip süreleri hastaların takip süreleri, ilk ve çalışma süresine denk gelen son muayenelerine ait oftalmolojik muayene bulguları, hangi tip YBMD hastası oldukları ve hangi tedaviyi aldıklarına ait bilgiler kaydedilmiştir. BULGULAR: Çalışmaya alınan toplam 100 hastanın 46'sı kadın, 54'ü erkektir. Hastaların ortalama takip süresi 17.66 ±18.92 aydır. Hastaların %81'i eksudatif YBMD, %19'u atrofik YBMD tanısı almıştır. Hastaların %24'ü tedavi almamıştır. Hastaların %76'sına ise intravitreal ranibizumab tedavisi uygulanmıştır. Hastaların %40'ı az gören rehabilitasyonuna ihtiyaç duyma kriterindedir. SONUÇ: Sonuç olarak, kliniğimizde görme rehabilitasyonu ile ilgilenen özel bir ekip bulunmamaktadır. Rehabilitasyona ihtiyaç duyan hasta sayısı göz önüne alındığında kliniğimizde az gören rehabilitasyon merkezine ve bu branş ile özel olarak ilgilenen donanımlı personele olan ihtiyaç açıkça görülmektedir.
Özet (Çeviri)
DETERMINATION OF PATİENTS NEEDİNG LOW VISION REHABILITATION WITH DIAGNOSIS OF AGE RELATED MACULAR DEGENERATION IN OUR CLİNİC AIM: The World Health Organization (WHO) was defined low vision as; visual acuity of beter seeing eye lower than 20/70 (0,3) despite appropriate treatment and refractive correction or if the visual acuity is intact the visual field narrower than 20 degrees. Age-Related Macular Degeneration (AMD) is the most common cause of legal blindness in the elderly. Macular diseases are the most successful areas of low vision rehabilitation process. In this study we aimed to find AMD patients who need low vision rehabilitation. MATHERIALS- METHODS: Patients applied to the retina clinic between July 2013 and February 2014 with AMD (following and newly diagnosed), 45 to 85 years old all patients were included to study. Patients with anterior or posterior segment diseases other than AMD and had ocular surgery were excluded from the study. In the study; age, gender, follow-up periods, the first and last ophthalmologic examination findings, which types of patients AMD, and received treatment were recorded. FINDINGS: A hundered patients enrolled in the study, 46 were female and 54 were male. The mean follow-up time was 17.66 ± 18.92 months. 81% of patients were diagnosed with exudative AMD, 19% were atrophic AMD. 24% of patients were not receiving treatment. Forty percent of patients were need low vision rehabilitation. RESULTS: Our clinic does not have a team dealing with visual rehabilitation. If we considered the number of patients who need rehabilitation, it is evident that the our clinic need a low vision rehabilitation center and equipped staff with a special interest. KeyWords: Low vision, age related macular degeneration, rehabilitation