Keman eğitiminde van türkülerini çalma ve yorumlama yöntemleri
The methods of playing and performing van folk songs in violin education
  1. Tez No: 366247
  2. Yazar: CANAN FİDAN
  3. Danışmanlar: PROF. ŞEYDA ÇİLDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Van Türküleri, Keman Eğitiminde Çalma ve Yorumlama Teknikleri, The Folk Songs of Van, The Methods of Playing and Performing in Violin Education
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
ÖZET Bu araştırmanın amacı, keman eğitiminde Van türkülerini çalma ve yorumlama yöntemlerini belirlemekle birlikte, türküleri ezgisel ve yapısal özellikleri bakımından incelemek, kemanla seslendirmeye uygun hale getirmek, seslendirme sırasında karşılaşılan sağ el ve sol eldeki teknik zorlukları tespit etmek ve bu zorlukların giderilmesine ilişkin çözüm önerileri geliştirmektir. Betimsel nitelikli olan bu araştırmada, nitel araştırma yöntemlerinden içerik analiz modeli kullanılmış; kaynak tarama yöntemi ve uzman görüşleri ile veriler toplanmıştır. Elde edilen bulgular tablo ve grafiklerle açıklanmış ve yorumlanmıştır. Araştırmanın örneklemini oluşturan 25 Van türküsü; ezgisel ve yapısal özellikleri olan makam, usul, güçlü perdesi, ses genişliği, başlangıç-bitiş sesleri bakımından incelenmiştir. Türkülerin keman eğitiminde kullanılmasında, kemanın hangi teknik özelliklerinden, nasıl yararlanılabileceğine ilişkin çalma ve yorumlama yöntemleri, düzey, konum ve hedef davranışları belirlenmiş ve türküler notaya alınmıştır. Türkülerin çalma ve yorumlama yöntemleri ile kullanımı sırasında karşılaşılan sağ el (yay) ve sol el teknik zorlukları belirlenmiş; zorlukların giderilmesine yönelik çözüm önerileri geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The objective of this research is to determine the methods of playing and performing Van folk songs, analyse these songs in terms of their melodic and structural features, make them suitable for performing with violin, identify the technical difficulties on right and left hand encountered while performing and offer solutions related to these difficulties. In this research, which is descriptive, content analyse model from quantative research methods is used and the data are collected with literature review method and expert opinion. The findings are explained and interpreted with tables and graphics. 25 Van folk songs which are the samples of this researh, are analysed in terms of their melodic and structural features such as; mode, tempo, strong sound, volume sonore and start-finish sounds. It is determined which technical features of violin can be used and how they can be used related to playing and performing methods, degree, status and target behaviors while using the folk songs in violin education and the songs are noted.The technical difficulties on right (bow) and left hand encountered while playing and performing are identified; and solutions related to these difficulties are offered.