Artırılmış gerçeklik uygulamalarının öğrencilerin uzamsal yeteneklerine etkisi
Effects of augmented reality applications on students' spatial abilities
  1. Tez No: 366291
  2. Yazar: EZGİ GÜN
  3. Danışmanlar: DR. BİLAL ATASOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Artırılmış Gerçeklik, Uzamsal Yetenek, Akademik Başarı, Augmented Reality, Spatial Ability, Academic Achievement
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmanın amacı, matematik dersinin artırılmış gerçeklik uygulamaları ile desteklenmesinin, öğrencilerin uzamsal yeteneklerine ve akademik başarılarına etkisini araştırmaktır. Bu amaçla 3ds max yazılımı ile üç boyutlu modeller çizilmiş, BuildAR arayüzü ile işaretçilerle birleştirilerek öğretim materyalleri hazırlanmıştır. Ardından bu öğretim materyalleri kullanılarak deneysel bir çalışma gerçekleştirilmiş ve elde edilen sonuçlar analiz edilerek raporlanmıştır. Araştırma 2013-2014 eğitim-öğretim yılında, Ankara ili Yenimahalle ilçesi'nde bulunan Şehit Öğretmen Mehmet Ali Durak Ortaokulu'nun 6. sınıfında öğrenim gören 88 öğrencinin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Ön-test son-test kontrol gruplu deneysel desenin kullanıldığı araştırma, deney grubunda 2, kontrol grubunda 2 olmak üzere 4 sınıf ile yürütülmüştür. Her grupta 44 öğrenci bulunmaktadır. 4 hafta boyunca deney grubu artırılmış gerçeklik uygulamaları ile, kontrol grubu ise tahtada yapılan iki boyutlu çizimlerle ve sınıfa getirilen nesneler ile eğitim görmüşlerdir. MGMP Uzamsal Yetenek Testi, Akademik Başarı Testi ve Öğretmen-Öğrenci Görüş Formları ile toplanan verilerden nicel olanlar ITEMANN programı ile analiz edilirken, nitel veriler içerik analizi ile çözümlenmiştir. Elde edilen nicel verilere göre, deney ve kontrol grubu öğrencilerinin uzamsal yeteneklerinde anlamlı düzeyde artış meydana gelmiştir. Fakat gruplar arası uzamsal yetenek sontest puanları kıyaslandığında, aralarındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Akademik başarı testi için yapılan analizlere göre, deney grubunun başarı puanları anlamlı bir farklılık oluşturacak şekilde yükselirken, kontrol grubundaki artış anlamlı düzeyde çıkmamıştır. Deney ve kontrol grubu öğrencilerinin akademik başarı sontest puanları kıyaslandığında ise, gruplar arası fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Öğrenci görüş formlarından elde edilen bilgilere göre, öğrenciler artırılmış gerçeklik uygulamalarını, eğlenceli, dikkat çekici, soyut kavramları zihinde canlandırmayı ve öğrenmeyi kolaylaştırıcı bulduklarını belirtmişlerdir. Gelecek senelerde farklı derslerde de kullanmak istediğini ifade etmişlerdir. Dersi yürüten öğretmen ise, uygulamaların hem öğrenciler hem de öğretmenler için cazip olduğunu belirtmiştir.“Prizmalar”konusunu anlatırken sıkıntı yaşadıklarını ama AG uygulamalarının özellikle hareketli olan içeriklerinin öğrencilerin üç boyutlu nesneleri zihinlerinde canlandırmalarına yardımcı olduğunu belirtmiştir. Derslerde bu uygulamaların kullanılmasının hiçbir zorluğunun olmadığını da eklemiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this paper is to investigate the effects of supporting mathematics lessons with augmented reality on students' spatial ability and academic achievement. For this purpose, educational materials were prepared by connecting markers with 3D models that were drawn with 3ds Max program on BuildAR interface. The research took place in 2013-2014 academik years on eigthy-eight 6th grade students studying at Şehit Öğretmen Ortaokul in Yenimahalle, Ankara. The study Pretest-posttest control experimental research model was used was conducted with four classes that made of 2 classes each experimental group and control group. There were fourty-four students in each groups. For four weaks, while augmented reality applications were used in experimental group, 2D drawings and objects that were came in class were used in control group. The collected quantitative Datas from MGMP Spatial Ability Test and Achievement Test were analized with ITEMANN program. Also the collected qualitative datas from Teacher-Student Opinion Forms were analyzed using content analysis. According to the collected quantitative data, a significant increase has occurred in the experimental and control group students' spatial ability. However, when spatial ability and posttest scores between groups are compared, the difference was not statistically significant. According to the analysis conducted for academic achievement test, while achievement points of the experimental group increased to form a significant difference, in the control grup point shave not increased significantly. On the other hand; when academic achievement posttest scores of the students in the experimental and control group were compared, there was no statistically significant difference between groups. According to information obtained in the interview form of students, students stated that the find augmented reality applications to be fun, attention-grabbing, visualising abstract concept in the mind, stimulating and facilitating learning. They also stated that over the coming years, they want to use in the different courses. The teachers conducting lessons, on the other hand, stated that applications were attractive to both students and teachers. They stated they had difficulty in describing the topic“Prism”but AR applications helped students to visualize particularly moving three-dimensional objects in their minds. They also added that in the use of these applications, there was no difficulty.