Hücre zarından madde geçişi konusunun uzaktan eğitimle öğretilmesinde video ve animasyon kullanımının öğrenci başarısı ile motivasyona etkisi
The impact of using video and animation in teaching the subject of 'the passage of substances through the cell membrane' via distance learning on the student achievement and motivation
  1. Tez No: 366395
  2. Yazar: ESMA ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Uzaktan Eğitim, Video ve Animasyon, Hücre Zarından Madde Geçişi, Motivasyon
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Bölümü
  12. Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET HÜCRE ZARINDAN MADDE GEÇİŞİ KONUSUNUN UZAKTAN EĞİTİMLE ÖĞRETİLMESİNDE VİDEO VE ANİMASYON KULLANIMININ ÖĞRENCİ BAŞARISI İLE MOTİVASYONA ETKİSİ ÖZTÜRK, Esma Yüksek Lisans,Biyoloji Eğitimi Bilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Orhan ARSLAN Mayıs 2014, 80 Sayfa Bu araştırmanın amacı,“hücre zarından madde geçişi konusunun uzaktan eğitimle öğretilmesinde video ve animasyon kullanımının öğrenci başarısı ile motivasyona etkisi nedir?”sorusuna cevap aramaktır. Deneysel nitelikli bu araştırmada, deney ve kontrol gruplu öntest-sontest modeli uygulanmıştır. Araştırma 2013-2014 öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Ankara Bahçelievler Deneme Anadolu Lisesi'nde dokuzuncu sınıfta öğrenim gören 30 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Verilerin toplanması sırasında araştırmacı tarafından geliştirilen ve geçerlik-güvenirlik analizi yapılmış başarı testi kullanılmıştır. Hücre zarından madde geçişi konulu başarı testi, çalışmaya başlamadan önce, her iki gruba da ön test olarak uygulanmıştır. Araştırma gruplarında ilgili konular eğitimsel web sitesi ile işlenmiştir. Daha sonra, öğrencilere“uzaktan eğitimde video ve animasyonun öğrenci başarısı üzerine etkisi”ni belirlemek amacıyla ön test olarak uygulanan test, daha sonra son test olarak uygulanmıştır. Öğrencilerin biyoloji ve ilgili web sitesi motivasyonlarını ölçmek amacıyla“motivasyon ölçeği”kullanılmıştır Elde edilen verilerin analizi, SPSS 15 paket programı ile yapılmıştır. Kontrol ve deney grubundaki öğrencilerin hazır bulunuşluklarını ve motivasyon düzeylerini belirlemede bağımsız (independent) t- testi kullanılmıştır. Ayrıca, akademik başarıyı belirlemede de tek faktör üzerinde tekrarlı ölçümler için iki faktörlü ANOVA (repeatedmeasures) kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda elde edilen bulgular incelendiğinde, uygulamadan önce yapılan ön ölçümlerden uygulama sonrasındaki son ölçümlere her iki grupta yer alan öğrencilerin akademik başarılarında bir artış olmuştur. Fakat bu artışın deney grubunda daha fazla olduğu görülmektedir. Deney grubu ve kontrol grubu öğrencilerinin motivasyonlarındaki değişmeler anlamlı bir farklılık göstermemiştir. Dolayısıyla deney ve kontrol gruplarının motivasyonlarındaki değişimin benzer olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE IMPACT OF USING VIDEO AND ANIMATION IN TEACHING THE SUBJECT OF“THE PASSAGE OF SUBSTANCES THROUGH THE CELL MEMBRANE”VIA DISTANCE LEARNING ON THE STUDENT ACHIEVEMENT AND MOTIVATION ÖZTÜRK, Esma Master, Department of Biology Education Thesis Advisor: Prof. Dr. Orhan ARSLAN May 2014, 80 Pages The purpose of this study is to seek answers to the question“the impact of using video and animation in teaching the subject of passage of substances through the cell membrane via distance learning on the student achievement and motivation ”. In this study which has experimental nature, pretest-posttest model with experimental and control group was applied. Research was conducted with 30 students studying in ninth grade in Ankara Bahçelievler Deneme Anatolian High School affiliated to the Ministry of National Education in 2013-2014 academic year. During the data collection, achievement test developed by the researcher and analyzed in terms of validity and reliability was used. Before starting work, passage of substances through the cell membrane achievement test was administered to both groups as the pre-test. Related issues were treated with educational web site in research groups. Then, the test applied as a post-test to students in order to determine the impact of video and animation on student achievement in distance learning was administered as the final test. To measure the motivation of students on the biology and related web site“ motivation scale ”was used. Analysis of the data obtained was performed with SPSS 15 software package. To determine the level of readiness and motivation of students in the experimental and control groups, independent t-test was used. Also, for determinining academic success two-factor ANOVA which for repeated measures on one factor was used. When the findings obtained as a result of the analysis are analyzed, there has been an increase in academic achievement of the students in both groups prior to application of the pre-measurement to after the application of the last measurement. However, this increase was observed higher in the experimental group. The changes of motivation of the students in the experimental group and the control group did not show a significant difference. Thus, the changes of the motivation for control and experimental groups are seen to be similar. KeyWords: Distancelearning, video and animation, the passage of substances through the cell membrane, motivation.