6. sınıf matematik dersi eşitlik ve denklem konusunun drama yöntemi kullanılarak anlatılmasının öğrenci tutumlarına etkisi
The effect of using creative drama method in lecturing the 6th grade maths course 'equality and equation' to students' attitudes
  1. Tez No: 366396
  2. Yazar: HATİCE CEYLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ ÇİNAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yaratıcı drama yöntemi ile matematik öğretimi, yaratıcı drama, matematik öğretimi, eşitlik ve denklemler konusunun öğretimi, Creative Drama Methods of Teaching Mathematics, Creative Drama, Mathematics Teaching, Teaching the Topic of Equality and Equations
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZET 6. SINIF MATEMATİK DERSİ EŞİTLİK VE DENKLEM KONUSUNUN DRAMA YÖNTEMİ KULLANILARAK ANLATILMASININ ÖĞRENCİ TUTUMLARINA ETKİSİ CEYLAN, Hatice Yüksek Lisans, İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Cengiz ÇİNAR Nisan-2014, 97 sayfa Bu araştırma, 6. sınıf Matematik dersi“Eşitlik ve Denklemler”konusunda uygulanan drama yönteminin öğrencilerin matematik alanındaki tutumlarına olan etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmada, Duatepe ve Çilesiz (1999) tarafından hazırlanıp, üniversite 1. sınıf öğrencileri üzerinde uygulanan ve Cronbach alfa güvenirlik katsayısı 0.96 bulunan“Matematik Dersine Yönelik Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Çalışmaya başlamadan önce bu tutum testi Ankara ilindeki Tandoğan Ortaokulu ve Çalışkanlar İlkokulu 5, 6, 7, 8. sınıflarında öğrenim gören toplam 320 öğrenciye uygulanmıştır. Ortaokul öğrencileri üzerinde güvenilirliği test edilmiştir. Elde edilen veriler IBM SPSS Statistics 20 programına aktarılarak analizler yapılmıştır. Uygulanan açımlayıcı faktör analizi sonucunda, 38 olan madde sayısı 15'e düşürülmüş, 15 maddenin kapsam geçerliliği sonucunda 3 alt boyuta ayrıldığı ve bütün faktör yüklerinin 0,500'ün üstünde olduğu görülmüştür. Ayrıca korku alt boyutunun Cronbach Alfa güvenilirlik katsayısı 0,811 bulunduğu için yüksek derecede güvenilir olduğu, sevgi alt boyutu Cronbach Alfa güvenilirlik katsayısı 0,684 ve ilgi alt boyutu Cronbach Alfa güvenilirlik katsayısı 0,677 bulundukları için oldukça güvenilir olduğu saptanmıştır. Böylece“Matematik Dersine Yönelik Tutum Ölçeği ”ortaokul öğrencilerine göre“ Matematik Tutum Ölçeği”olarak uyarlanmıştır. Uygulamaya başlamadan önce, drama yöntemi ile“eşitlik ve denklemler”konusunu anlatan ders planları oluşturulmuştur. Çalışkanlar İlkokulu'nda biri deney grubu, diğeri kontrol grubu olmak üzere iki farklı 6. sınıf şubesi seçilmiştir. Ders anlatımına başlamadan önce, her iki gruba da“Matematik Tutum Ölçeği”ön test olarak uygulanmıştır. Daha sonra rasgele seçilen 6. sınıflardan deney grubuna“eşitlik ve denklemler”konusu drama yöntemi ile anlatılmıştır. Kontrol grubunda ise, öğretmen ders kitabı planındaki yöntem olan düz anlatım yöntemi kullanılarak ders işlenmiştir. 2 hafta süren ders anlatımları ve uygulama sonunda deney ve kontrol gruplarına“Matematik Tutum Ölçeği”son test olarak uygulanmıştır. Deney ve kontrol grubunun ön test ve son test puan ortalamaları karşılaştırıldığında sevgi, korku, ilgi alt boyutlarında deney grubu lehine anlamlı bir farklılık gözlenmiştir. Drama uygulamaları sayesinde öğrencilerin matematik dersine karşı olan korkularının azaldığını, matematiğe yönelik sevgi ve ilgilerinin arttığı gözlemlenmiştir. Öğrencilerin matematik dersine yönelik olumlu tutum geliştirdikleri sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF USING CREATIVE DRAMA METHOD IN LECTURING THE 6th GRADE MATHS COURSE“EQUALITY and EQUATION”TO STUDENTS' ATTITUDES CEYLAN, Hatice Postgraduate Studies, Major of Primary Education Math Teaching Thesis Advisor: Professor Dr. Cengiz CİNAR April-2014, 97 pages This research aims to investigate the effects of Creative Drama Method applied to the 6th grade“Equations and Equality”Maths course towards students' attitudes. In this study,“The Attitude scale towards Mathematics course”was used which was prepared by Duatepe, and Çilesiz (1999) and applied on the 1st grade of the university students. This attitude scale's Cronbach Alfa reliability coefficient was 0.96. Before beginning the research, this attitude scale test was applied totally on 320 students on 5th, 6th, 7th and 8th grades from Çalışkanlar Primary and Tandoğan Secondary Schools. The attitude scale's reliability was tested on the secondary school students. The data obtained was transferred to the IBM SPSS Statistics 20 program and the analyses were performed. As a result of applied explanatory factor analysis, the number of article was decreased to 15 from 38, 15 items were split up 3 sub-dimensions as the result of content validity, and it was found that all the factor loadings were over 0,500. Additionally, it was determined that fear sub-dimension was absolutely reliable since it's Cronbach Alfa reliability coefficient was 0,811 and with the coefficient of 0,684 sympathy sub-dimension and 0,677 interest sub-dimension, these two sub-dimensions were found quite reliable. Thus and so ,“The Attitude scale towards Mathematics course ”was adapted to“The Attitude scale towards Mathematics course of the secondary school students ”Before starting the application, lesson plans including Creative Drama Method and describing the subject of“Equality and Equations”were prepared. Two groups; one of them was experimental and the other was control group, were selected from the 6th grade classes in Çalışkanlar Primary School. 6A class was selected as experimental group; 6C class was selected as the control group. Before teaching the subject,“Math Lesson Attitude Scale”was applied as a pre-test on each of the two groups. Then, the subject“Equality and Equations”was taught to 6A; experimental group students with Creative Drama Method and to 6C; control group students with Traditional Methods that the course book has been processed. At the end of the 2 week-long series of lectures and practices,“The Attitude Scale for Mathematics”was applied as a post-test to the experimental and control groups. When the point averages of pre- test and post-test of the two 6th grade groups were compared, a significant distinctness in favour of the experimental group was observed in fear, sympathy and interest sub-dimensions. On account of Drama applications and by the help of Creative Drama Methods, it was determined that, the students' fear attitudes towards Mathematics were decreased. On the other hand, the sympathy and interest attitudes of the students towards Mathematics were increased. As a conclusion, it was found that, Creative Drama Method which was applied in the subject of the 6th grade“Equations and Equality”Maths course has a positive effect on students' attitudes towards Mathematics.