Oyunla desteklenmiş tarih öğretiminin öğrenci erişisine ve kalıcılığa etkisi
The effect of history teaching supported by games on student's success and the permanence in education
- Tez No: 366401
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞERİFNAZ GÜLİN KARABAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Tarih Öğretimi – Geleneksel Yöntem – Oyun Yöntemi, History Teaching – Traditional Method - Game Method
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
ÖZ Bu çalışmanın amacı, oyunla desteklenmiş tarih öğretiminin, geleneksel yöntemlere göre öğrencilerin tarih dersindeki başarılarına ve öğrenilenlerin kalıcılığına etkisini belirlemektir. Bu araştırmada Ön test–Son test-Kalıcılık testin uygulandığı deneysel model kullanılmış, geleneksel yöntemin uygulandığı kontrol grubu ile oyun yöntemin uygulandığı deney grubu olmak üzere iki farklı grup üzerinde çalışılmıştır. Çalışma grubunu Samsun iline bağlı bir Anadolu lisesinin 9/C ve 9/D sınıflarında eğitim gören toplam 57 öğrenci oluşturmuştur. Çalışma 9.sınıf“Tarih Bilimi”,“Uygarlığın Doğuşu ve İlk Uygarlıklar”ve“İlk Türk Devletleri”üniteleri ile sınırlandırılmıştır. 2012 – 2013 öğretim yılı ilk dönemini kapsayan çalışma süresince deney ve kontrol gruplarına ön test, son test ve kalıcılık testi uygulanmış ve sonuçlar SPSS 15.0 programı aracılığı ile analiz edilmiştir Elde edilen bulgulara göre, Tarih dersinde oyunla öğretim yöntemi kullanılan grubun erişi ve kalıcılık puanları ile geleneksel öğretim yöntemi kullanılan grubun erişi ve kalıcılık puanları arasında anlamlı bir fark olduğu gözlenmiştir. Diğer bir ifade ile öğrencilerin eğlenceli bir ortamda bilgileri kavramasını ve içselleştirmesini sağlayan oyun yöntemi, tarih dersini ezberci bir anlayış ile sunan ve tarih dersinin toplum nazarında sıkıcı bir ders olarak görülmesinde etkili olan geleneksel yönteme göre öğrencilerin eğitsel başarısında ve öğrendikleri bilgilerin kalıcılığında daha fazla etkili olduğu görülmüştür. Bilim Kodu:
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aim of this study is to determine the effect of history teaching supported by games on student's success and permanence in history education in comparison with the traditional history teaching techniques. In this research , the experimental method which was practised by pre-test, post-test and retention test was used and it was studied on two different students groups. One of them is control group tested with traditional technique and the other one is experimental group tested by game method. Tested group consists of 57 students who studying in classes 9-C and 9-D of an Anatolian High School of Samsun. This study is limited with units of“Science of History”,“The Birth of Civilization and The Fist Civilizations”and“The First Turkish States”in 9th grade students. During this experiment containing first term of 2012-2013 educational year pre-test, post-test and retention test were applied to experimental and control groups and the resulsts were analyzed by the programme SPSS 15.0. According to the findings obtained, in History lesson : there is a significant difference between the points of success and permanence of the group which is tested by game and the group which is tested by traditional teaching. In other words , it has been seen that : the game method which enables the students to receive and internalize the information, in an enjoyable environment , is more effective in student's success and the permanence of learned information than traditional technique offering history lesson by rote learning, and which is effective on considering history as a boring lesson in the eyes of society. Science Code: