Duygusal zekanın dönüşümcü liderliğe etkisi
The effect of emotional intelligence on transformational leadership
- Tez No: 366428
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERCAN ERGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, Dönüşümcü Liderlik, Duygusal Zekâ, Leadership, Transformational Leadership, Emotional Intelligence
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Tarihsel süreç boyunca ortaya atılan liderlik ile ilgili yaklaşımlarda, duygu boyutu göz ardı edilmiştir. Günümüzde ise liderlik, işletme biliminin yanı sıra, psikoloji bilimi ile de ilgili bir kavram olarak düşünülmeye başlanmıştır. Bu gelişme, liderlik ile duygusal zekâ arasındaki ilişkinin araştırılması gerekliliğini doğurmuştur. Liderlik, içinde bulunulan şartlara, ortama, liderin özelliklerine ve liderin izleyicilerinin özelliklerine göre değişiklik gösteren yapıya sahip bir kavramdır. Liderliğin çok boyutlu oluşu doğru şekilde tanımlanmasını zorlaştırmaktadır. Kişinin, hem kendisinin hem de diğerlerinin duygularının farkına varıp, bu duyguları yönetebilme ve sosyal ilişkiler kurabilmesine ise duygusal zekâ denir. Bu kavram, içerisinde pek çok yetenek ve beceriyi barındırması sebebiyle liderlik kavramı ile benzerlikler taşımaktadır. Bu çalışmada duygusal zekânın, dönüşümcü liderlik üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Araştırma, bir eğitim kurumunda görev yapan toplam 127 öğretmen üzerinde gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak, duygusal zekâ boyutları ile dönüşümcü liderlik boyutları arasında yüksek derecede anlamlı ve aynı yönde ilişkiler olduğu bulunmuştur. Bu ilişkiler arasında en kuvvetlileri, duygusal zekânın kendi duygularının farkında olma ile idealleştirilmiş etki-atfedilen; kendi duygularının farkında olma ile ilham verici motivasyon ve kişilerarası ilişki/sosyal becerisi ile entelektüel uyarım arasında tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The leadership approaches that have been raised throughout the history have ignored the emotion dimension. Today, however, leadership is considered to be a concept belonging not only to management science, but also to the science of psychology. This development has led to the need to investigate the relationship between leadership and emotional intelligence. Leadership has a structure which varies according to the circumstances, environment, and characteristics of leader and his/her followers. Multidimensionality constitutes the difficulty of defining leadership. Emotional intelligence can be defined as a person's awareness of both his and other people's feelings, the ability to manage these feelings and establish social relationships. Since it embraces many abilities and skills, emotional intelligence bears similarities to leadership. In this study, the effect of emotional intelligence on transformational leadership was researched. The research was carried out on 127 teachers working in an educational institution. As a result, highly significant relationships, in the same direction, were found between the dimensions of emotional intelligence and these of transformational leadership. Stronger relationships were determined between self-awareness and idealized influence-attributed and inspirational motivation; interpersonal relationship/social skills and intellectual stimulation.