Roma Antlaşması'ndan Cotonou'ya Afrika-Avrupa ilişkileri
From Treaty of Rome to Cotonou Africa-Europe relations
- Tez No: 366472
- Danışmanlar: PROF. DR. MELEK MELAHAT FIRAT, PROF. DR. SANEM SUPHİYE BAYKAL, DOÇ. DR. BİLAL ERDEM DENK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Afrika, Avrupa Birliği, ortaklık, Yaoundé Antlaşmaları, Lomé Antlaşmaları, Cotonou Ortaklık Antlaşması, Africa, European Union, partnership, Yaoundé Conventions, Lomé Conventions, Cotonou Partnership Agreement
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
Afrika-AB ilişkileri birçok açıdan uluslararası ilişkiler içinde özgün bir deneyimi temsil etmektedir. Elli yıldan fazla bir süredir, iki ortak birbirleriyle kurumsal, ekonomik, siyasal, sosyal ve kültürel bağlar aracılığıyla yoğun ilişkiler kurdular. Karmaşık ağlar etrafında yürütülen Afrika-AB ilişkileri gerek Avrupa Topluluğu'nda gerek Afrika içerisinde gerekse uluslararası alanda yaşanan olaylardan önemli ölçüde etkilendi. Bu yüzden ilişkilerin nasıl bir seyir izlediğini anlayabilmek için yaşanan değişimleri sadece ikili ilişkiler düzeyinde değil, uluslararası düzeyde ele alınması gerekmektedir. Bu bağlamda, çalışmanın amacı ilişkilerin gelişimini uluslararası alanda yaşanan değişimlerle birlikte ele alarak mevcut olan duruma ışık tutmak ve ilişkilerin niteliğini anlamaya çalışmaktır.
Özet (Çeviri)
Africa-EU relations represent, in many respect, a unique experiment in international relations. Over the fifty years, the two partners have established intensive relations through institutional, economic, social and cultural ties. Africa-EU relations which have been managed around complicated networks are significantly affected by the events which happened in EU, Africa and international arena. To understand how the relations between the two partners developed, this changes must deal with not only at the bilateral but international level. In this context, this thesis aims, by dealing with changes in the relations between Africa and EU, to shed on the current situation and to try to understand the essence of the relations.