Örgütsel bağlılık, örgütsel vatandaşlık davranışı ve işten ayrılma niyeti arasındaki ilişki: 4 ve 5 yıldızlı otel uygulaması
The relationship between organizational commitment, organizational citizenship behaviour and turnover intention: 4 and 5 star application
  1. Tez No: 366589
  2. Yazar: GÜLLÜ ARI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BERRİN GÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel bağlılık, örgütsel vatandaşlık davranışı, otel işletmeleri, Organizational commitment, organizational citizenship behaviour, intent to leave, hotel establishments
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu çalışmada 4 ve 5 yıldızlı otellerde örgütsel bağlılık, örgütsel vatandaşlık davranışı ve işten ayrılma niyeti arasındaki ilişki incelenmektedir. Bu kapsamda otel işletmelerinde çalışanların örgütsel vatandaşlık davranışı ve işten ayrılma niyetinde örgütsel bağlılığın etkisi ile işten ayrılma niyetinde örgütsel vatandaşlık davranışının etkisinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Araştırmada veri toplama yöntemi olarak anket tekniği kullanılmış, verilerin değerlendirilmesinde ise One-Way ANOVA, T-Testi, korelasyon ve regresyon analizlerinden yararlanılmıştır. Araştırmaya Kuşadası'nda yer alan 4 ve 5 yıldızlı otel işletmesi katılmıştır. Çalışmada elde edilen verilerin analizi sonucunda örgütsel bağlılığın boyutlarının örgütsel vatandaşlık davranışı boyutları ile ilişkili olduğu ancak örgütsel bağlılık boyutları ile örgütsel vatandaşlık boyutlarının işten ayrılma niyeti ile ilişkili olmadığı belirlenmiştir. Ayrıca demografik değişkenlerin örgütsel bağlılık, örgütsel vatandaşlık davranışı ve işten ayrılma niyeti üzerinde etkili olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it has been examined that the relationship between organizational commitment, organizational citizenship behaviour and intent to leave in 4 and 5 star hotels. In this context, it has been aimed to reveal the effect of the hotel employees' organizational commitment on organizational citizenship behaviour and intent to leave and also the effect of organizational citizenship behaviour on intent to leave. Questionnaire has been used as a method of data collection and One-Way ANOVA, T-Test, correlation and regression analysis has been used to evaluate the data. Research includes 4 and 5 star hotels in Kuşadası. As a result of the analysis of the data obtained in the study, it has been determined that dimensions of organizational commitment is related to dimensions of organizational citizenship behaviour but dimensions of organizational commitment and dimensions of organizational citizenship behaviour is not related to intent to leave. Additionally, it has been determined that demographic variables have effects on organizational commitment, organizational citizenship behaviour and intent to leave.