28 Şubat sürecinin Türkiye'de iç politikaya etkileri
The effects of domestic politics in turkey, 28 February process
- Tez No: 366617
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT AKPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: 28 Şubat, Türk Silahlı Kuvvetleri, Siyaset, Süreç, Demokrasi, February 28, Turkish Armed Forces, Politics, Process, Democracy
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Turgut Özal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
28 Şubat 1997 tarihli MGK kararları ile siyasi partiler ve siyasal yaşam üzerinde önemli etkileri ve sonuçları bulunan ve tarihe 'post modern' darbe olarak geçen süreç bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Çalışmada; siyaset-ordu ilişkilerini ve askeri müdahalelerin etkileri literatür taraması ile bilimsel olarak aktarılmaya çalışılmıştır. Bu çalışmanın amacı ise; bir döneme damgasını vuran, siyasi, sosyal, ekonomik ve toplumsal yaşam üzerinde önemli izler bırakan 28 Şubat Sürecinin Türkiye'nin iç politikaları üzerindeki etkilerin belirlenmesidir. Çalışma sonucunda elde edilen bilgiler doğrultusunda, 28 Şubat sürecinde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin siyaset üzerinde baskı ve dayatmalar ile etki kurduğu, siyasi otoriteyi iş yapamaz duruma getirdiği ve hukuksuz uygulamalarına meşruiyet kazandırabilmek için, medya, sivil toplum örgütleri ve sermaye gruplarını etkin olarak kullandığı söylenebilir. Yine süreç içerisinde TSK'nin Devlet Otoritesi gibi davranarak, kurumlar üstü bir statüye büründüğü söylenebilir. Yine bilgiler doğrultusunda, TSK'nin halkın oyları ile seçilen bir partiyi söylemleri nedeniyle laiklik ve rejime tehdit olarak gördüğü, baskı ve müdahaleleri ile halk iradesini hiçe sayarak siyasi bir partinin iktidardan devrilmesini ve partinin kapatılmasını sağladığı söylenebilir. Bu nedenlerle, TSK ve 28 Şubat sürecinin Türkiye'nin iç politikaları ve demokrasi üzerinde olumsuz ve derin etkiler bıraktığının söylenmesi mümkündür.
Özet (Çeviri)
February 28, 1997 with the decisions of the MGK, and the results of a significant impact on political parties and political life and history in the 'post-modern' coup, the process is the subject of this study. In this study the effects of political-military relations, and military interventions have been reviewed in the scientific literature with. The objective of this study, a period marked by political, social, economic, and social life, which left a significant mark on 28 February of the process is to determine the effects on Turkey's domestic policies. The information obtained in this study, in line with the political pressure on the Turkish Armed Forces and the impositions of the Feb. 28 process established with the domain, and unlawful practices brought about by the political authority is not able to work to gain legitimacy, the media, civil society organizations and the effective use of capital groups say. Acting as the State Authority TSK still in the process, institutions can say that he became a status above. However, based on the information the party elected by the votes of the public discourse of the TSK secularism and the regime sees as a threat, pressure and interventions in defiance of the will of the people and the party for the overthrow of the closure of a political party provides power possible to say. For these reasons, the TSK and the February 28 process and democracy in Turkey's domestic politics and the profound impact negatively on the left is possible to say.