Alucra'da tarihi ve arkeolojik araştırmalar
Historical and archaeologic search in Alucra
- Tez No: 366819
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPASLAN CEYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Tarih, Archeology, History
- Anahtar Kelimeler: Karadeniz, Hayaşa, Kaşka, Kimmer, İskit, Black Sea, Hayasa, Kaska, Cimmerion, Scythian
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Anadolu; jeopolitik konumu, yeryüzü şekilleri, verimli ovaları, su kaynakları, elverişli iklimi ve zengin bitki örtüsü özellikleri sayesinde eskiçağlardan bu yana birçok topluluk tarafından iskân edilmiştir. Anadolu coğrafyasında yer alan Karadeniz Bölgesi'nin; stratejik konumu, madenleri, doğal koyları ve limanları sayesinde özellikle deniz ticareti açısından tarihin çeşitli dönemlerinde önemi artarak devam etmiş ve bölge, birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. M.Ö. II. binden itibaren iskân gördüğü bilinen Giresun, antik çağlardan bu yana çeşitli isimlerle anılmıştır. Bu isimler arasında Aripša, Kerasus/Kerasos ve Pharnakia sayılabilir. Araştırma sahamız olan Alucra ilçesi, Giresun ilinin yaklaşık olarak 130 km güneydoğusunda bulunmaktadır. Alucra, tarih boyunca çeşitli kavim ve milletlerin uğrak yeri olmuştur. İlçe, Hayaşa-Azzi, Miletoslular, İskit-Kimmerler, Kaşkalılar, Persler, Pontuslular ve Romalılar gibi birçok devlet ve milletin siyasi hâkimiyet bölgesinde yer almıştır.
Özet (Çeviri)
Anatolia has been settled by many communities since ancient times thanks to its landforms, fertile plains, water resources, climate and rich vegetation. The importance of The Black Sea Region locating in Anatolia continued increasingly in terms of its strategic location, mines, natural bays, and harbours through various periods of history and the region hosted many civilizations. Giresun, known as it has been inhabited since 2000 B.C. has been named by various names since ancient times. Aripša, Kerasus/Kerasos are among these names. Our field of research that Alucra county is located approximately 130 km southeast of Giresun. Throughout history, Alucra has been the haunt of various tribes and nations. The county took part in the political domain of many states and nations such as Hayasa-Azzi, Miletos, the Scythian- Cimmerion, Kaskas, Persians, Romans and Pontos.