Mısır edebiyatında kısa hikâye
Short story in Egyptian literature
  1. Tez No: 366827
  2. Yazar: GÜLYAŞAR DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT HAFİS YANIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kısa Hikâye, Arap Edebiyatı, Arap Hikâyesi, Mısır, Modern Mısır Hikâyeciliği, Short Story, Arabic Literature, Arabic Short Story, Egypt, Modern Egyptian Short Story
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Hikâye, gerçek ya da kurgulanmış olayları anlatan düzyazı türüdür. Kısa hikâyeler, bin beş yüz kelimeyi aşmayan, genelde iki ya da üç kişi arasında geçen, tek bölüm halinde olan ve ahlak dersi veren bir anlatı türüdür. Araplarda ilk hikâyelerde örf, adet, gelenek, görenek, kahramanlık, savaş ve aşk macerası gibi konulara ağırlık verilmiştir. İslam'ın doğuşuyla birlikte, Kur'ân kıssaları, hadis-i şerifler ve seyahatnameler Arap edebiyatında ağırlık kazanmaya başlamıştır. Mısır'da modern anlamda hikâyecilik 1917-1944 yılları; 1945-1967 yılları ve 1967'den günümüze olmak üzere üç dönemde incelenmektedir. Kısa hikâye Mısır'da XX. yüzyılın başlarında çeviri faaliyetleriyle başlamıştır. Mısır'da Birinci Dünya Savaşı yıllarında kurulan el-Medresetu'l-Hadîse grubunun çalışmaları, kısa hikâye türünde alınacak mesafeyi kısaltmıştır. 1930 sonrasında Mısır'da yayınlanan gazeteler hikâyeler için özel bölümler ayırmıştır. İkinci Dünya Savaşı yıllarında meydana gelen siyasi, dini ve ekonomik sorunlar yazarları tüm edebi türlerde olduğu gibi kısa hikâyede de gerçekçiliğe yöneltmiştir. II. Dünya Savaşı'ndan sonra, Arap âleminde matbaanın canlanmasıyla edebi eserlerde bir artış görülmüştür. Yazarlar, eserlerini edebi akımlar doğrultusunda kaleme almışlardır. 1950'lerden sonra yeni edebi akımlar sayesinde klasik türdeki eserlerin yanı sıra, modern Arap hikâyeciliği ve romancılığı da gelişme göstermiştir. Ancak 1960'lı yıllarda yönetimin tiyatroya daha fazla ilgi göstermesiyle kısa hikâye türünde bir gerileme görülmeye başlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Story, is a genre of prose describing realities or edited facts. A short story having no more than one thousand and five hundred words possess one part. It generally occurs between two or three people and gives moral doctrines. There are several issues such as customs, rituals, folkways, conventions, bravery, battles and love affairs in former Arabic stories. After the birth of Islam, tales in Quran, hadiths and travelbooks have taken precious attention in Arabic Literature since then. In Egypt, modern story writing is categorized into three main period of time: 1917-1944, 1945-1967 and from 1967 to now. Short story came about to develop by translation activities in the beginning of the twentieth century in Egypt. Especially, the studies of a group called el-Medresetu'l-Hadîse, have made it easier for short stories to gradually shorten its long journey of developing process. Journals published in Egypt after 1930's, allocated short stories in their special issues. Political, religious and economical problems came about in the years of World War II have forced short story writers turn their attention to realism just as other literary genres. After World War II, literary works increased following printing press machines became widespread in Arabic world. Writers wrote their works up towards literary movements prevailing at that time. Thanks to new literary movements, contemporary Arabic storytelling and novel writing have also shown some improvements as well as classical works after 50's. However, short stories have begun to lose their reputation due to the fact that the government had more interest in theatre rather than those of stories.