Semîra 'Azzâm ve hikâyeciliği
Semira Azzam and his storytelling
- Tez No: 732666
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAMAZAN MEŞE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: ArapDili ve Belâğatı, Kısa Hikâye, Semîra 'Azzâm, Filistin, Arabic Language and Rhetoric, Short Story, Semira Azzam, Palestine
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Modern Arap Edebiyatında öncelikle Mısır'da Nahda hareketi ile başlayan ve zamanla diğer Arap ülkelerini de etkisi altına alan değişim süreci edebiyatta yeni türlerin denenmesinin ve edebi eserlerde farklı temaların işlenmesinin önünü açmıştır. Bir yandan edebiyatta değişim süreci ivme kazanırken öte yandan 1948 yılında Filistin'de yaşanan büyük felaketin siyasi, sosyal, ekonomik tesiri Filistin Edebiyatına da yön vermiştir. 20. yüzyılla birlikte hikâye türü de artan çeviri faaliyetleriyle yeni bir suret kazanarak tüm Arap ülkelerinde yaygınlaşmıştır. Filistin'de ise Nekbe sonrası ayrı bir kimlik kazanan hikâyenin Arap Edebiyatında oraya çıkışı ve gelişim süreci ana hatlarıyla çalışmanın giriş bölümünde ele alınmıştır. İki bölümden oluşan çalışmada ilk bölümde Filistin Edebiyatında hikâyenin öncülerinden sayılan, 1927-1967 yılları arasında yaşayan Semîra 'Azzâm'ın hayatı, edebî kişiliği üzerinde durulmuş, hikâye türündeki eserleri tanıtılmış ve hikâyelerinde öne çıkan konular incelenmiştir. Tahlil yönteminin kullanıldığı çalışmada yazarın hikâyelerinde yoğunlaştığı önemli konular esas alınmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde ise 'Azzâm'ın hikâyelerinde içerik, üslup ve sanatsal bakış açısı ele alınmış, hikâyelerin tematik unsurları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Filistin kısa hikâyesinin kimlik kazanmasında önemli bir rolü olan, Semîra 'Azzâm ismi arka planda kalan bir yazar olmuştur. Bu amaçla yazarın eserlerinin bilinmesi, hikâyeciliğinin ön plana çıkması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
The process of change in modern Arabic literature first started with the Ennahda movement in Egypt. This change process, which later affected other Arab countries, led to the emergence of new genres in literature. In this process, different themes were handled in literary works. The political, social and economic impact of the great disaster in Palestine in 1948 also shaped the Palestinian literature. In the 20th century, the story genre gained a new shape with increasing translation activities and became widespread in all Arab countries. In Palestine, the story gained a different identity after the Nakba. The story's emergence and development process in Modern Arabic Literature is discussed in the introduction part of the study. In the first part of the study, which consists of two sections, the life and literary personality of Semira 'Azzam, who is considered one of the pioneers of the story in Palestinian literature, is explained, her story works are introduced and the prominent issues in her stories are examined. In the second part of the study, the content, style and artistic viewpoint of Azzam's stories are discussed. Samira 'Azzam's name remained in the background although her short stories have had an important role in the making of the Palestinian short story identity. This study aims to introduce Semira the author and her works.