Örgütsel sinizmin örgütsel bağlılık üzerindeki etkisinin incelenmesi: Atatürk Üniversitesi çalışanları üzerine bir araştırma
A research in order to determine the impact of organizational cynicism on organizational commitment:A study on Atatürk University employees
  1. Tez No: 366848
  2. Yazar: FARİBA AHMADİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ ÇAĞLAR GÜLLÜCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sinizm, Örgütsel bağlılık, örgütsel sinizm, Cynicism, Organizational Cynicism, Organizational commitment
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Son yıllarda, örgütsel bağlılık psikoloji, sosyoloji, sosyal psikoloji ve örgütsel davranış bilim dalları arasında önemli bir konu olmuştur. Örgütsel sinizm ise çalışanların örgüte karşı negatif bir duygusu olarak tanımlanmaktadır. Bu tutum bireylerin çalışma alanında inançsızlık ve güvenmeme gibi duygularından kaynaklanmaktadır. Konunun öneminin artması, rekabet ortamının arttığı günümüz çalışma hayatında örgütlerin bireylerini örgüte bağlayarak daha da güçlü olma niyetlerinden kaynaklanmaktadır. Örgüte bağlılıkları yüksek olan bireyler, örgütün amaç ve hedeflerine gönülden bağlanarak görevlerini yerine getirmektedirler. Konuya yönelik tartışma sürecine katkı sağlamak amacıyla bu çalışmada, örgütsel bağlılık ile örgütsel sinizm arasındaki ilişki istatistiki olarak incelenmiştir. Araştırmanın amacı Atatürk Üniversitesi idari personelinin örgütsel bağlılık ve örgütsel sinizm eğilimlerini tespit etmektir. Alan araştırması sonucunda elde edilen veriler frekans, faktör ve korelasyon analizlerine tabi tutularak incelenmiş ve sonuçlar yorumlanmıştır. Çalışmanın amacı, idari personelin demografik özellikleri ile örgütsel bağlılık alt boyutları (duygusal bağlılık, davranışsal bağlılığı ve normatif bağlılık) arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu çerçevede Atatürk Üniversitesinde görev yapmakta olan yaklaşık 2500 idari personel arasından 337 kişiye anket uygulanmıştır. Uygulanan anket Allen ve Meyer (1997) tarafından geliştirilen, genel kabul görmüş Örgütsel Bağlılık Ölçeğini içermektedir.
Özet (Çeviri)
In the past few years organizational commitment started to be an important subject between psychology, sociology, social psychology and organizational behavior branches. If we want define organizational cynicism, its employees negative emotion against organization. This behavior of employees in the organization are caused by emotions such as disbelief and distrust. To increasing importance of the subject, which increases the competitive environment of today's working life, organizations intend to associating employees to be an even stronger organization. Employees with a high commitment to the organization, deeply connected to the organization's goals and objectives so they fulfill their duties properly. In order to provide of this topic in the research process, in this study the relationship between organizational commitment and organizational cynicism were analyzed statistically. The purpose of this study is to determine the relationship between organizational commitment and organizational cynicism trends of administrative staff at the Atatürk University. The data obtained in this field study is processed and the results are interpreted through the frequency, factor and correlation analyses. The purpose of the study is to examine the relationship between the demographic characteristics of the administrative staff and the organizational commitment subscale (emotional commitment, behavioral commitment and normative commitment). In this context, between about 2,500 administrative staff who work in Atatürk University, 337 of questionnaires was administered. Administered questionnaire developed by Allen and Meyer (1997) generally accepted contains Organizational Commitment Scale.