Okul öncesinde değerler eğitimi: Boğaziçi eğitim modeli
Values education in pre-school: The model of Boğaziçi education
- Tez No: 366943
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP KAYMAKCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Çocukların bilişsel, duyuşsal, psikomotor, sosyal, ahlaki gibi birçok gelişimini büyük ölçüde tamamladıkları, dini duygunun gelişiminin ve dini konulara merakın en yoğun olduğu okul öncesi dönem, çocukların gelecekteki kişilik yapılarını, duygu ve düşüncelerini doğrudan etkileyen dönem olması sebebiyle oldukça önemli bir dönemdir. Bu dönemde yaşanılanlar ve kazanılan davranış biçimleri bütün hayat boyunca devam etmektedir. Son yıllarda dünya genelinde ahlak ve değerler eğitimine verilen önemin artmasıyla; dini çevreler bu gelişmelere dini bir yorum katarak ahlak eğitiminin yanında din eğitimi kapsamında değerlendirilebilecek farklı uygulama denemelerine başlamıştır. Okul öncesi dönemdeki din ve ahlak eğitimi de Türkiye'de bu gelişmeler sonucu üzerinde önemle durulan bir mesele haline gelmiştir. Okul öncesi din ve ahlak eğitimi alanının önemi fark edildikçe, bir kısım okul öncesi eğitim kurumları; taleplere cevap verebilme maksadıyla programlarında din ve ahlak eğitimine farklı şekillerde yer vermeye çalışmıştır. Bu çalışma, Türkiye'de, Montessori, Regio Emilia, High Scope, Waldorf yaklaşımlarının ve çoklu zeka gibi bazı metotların hassasiyetleri doğrultusunda okul öncesi eğitimi ve özelde okul öncesi din ve ahlak eğitimi programları uygulayan“Boğaziçi Eğitim Hizmetleri”örneği üzerinden ortaya konulmuştur. Araştırmanın teorik kısmı; dokümantasyon, literatür tarama, sınıflama ve yorumlama gibi araştırma tekniklerinden yararlanılarak hazırlanmıştır. Uygulama kısmı ise katılımlı gözlem, gözlemci katılım ve yarı yapılandırılmış görüşme teknikleriyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklem grubunu Boğaziçi Eğitim Hizmetleri'nde görev yapan 13 değerler eğitimi öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırma sonucunda, okul öncesi dönem eğitim kurumlarında din ve ahlak eğitiminin eğitim alanı olarak belirlenmesi gerektiği ve alanın uzmanları tarafından yaşlara uygun programlar hazırlanması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Boğaziçi Eğitim Hizmetleri'nin kendi bünyesindeki uygulamalar, okul öncesi din ve ahlak eğitiminin sistemli ve sağlıklı bir şekilde verilmesi adına yürütülen önemli gayretlerdir. Sadece bunlarla yetinmeyip, okul öncesi için farklı ve yeni bir din ve ahlak eğitimi programı oluşturulması, din ve ahlak eğitiminin nasıl verilmesi gerektiğiyle alakalı kafa karışıklığını ortadan kaldıracaktır. Ortaya koyulan yaklaşımın görsel, işitsel ve teknolojik materyallerle zenginleştirilmesi de eğitimin kalitesini arttıracaktır.
Özet (Çeviri)
Pre-school education which children's cognitive, affective, psychomotor, social, moral as well as many development largely completed and development of their religious feelings and their curiosity about religious issues is the most intense, is a very important stage in the sense of directly affecting children's future personality traits, corresponding feelings and thoughts. Types of behavior experienced and gained in this stage, last lifelong. In recent years, the world wide increase in the importance given to values education has brought correspondingly increasing in the importance given to moral education. Religious environments begin the different practical application commented by adding to this developments and religious interpretation. Pre-school religious and moral education, which is the main subject of the work, has recently been become an under consideration issue by some pre-school education centres in Turkey. This study was introduced example of Boğaziçi Education Systems which applies religious and moral education program in the direction of moral education program in the direction of some methods such Montessori, Reggio Emilia, High Scope, Waldorf and multiple intelligences. Moreover, this research includes some basic approaches of this institution and its manner of application towards religious and moral education. This research consists of two parts. The first part is theoretical part, the second part is practical part. The theoretical part of the study was prepared making use of research techniques such as documentation, literature, classification and interpretation. Practical part was carried out participant observation, participation of observers and semi-structured interviews. The sample group of study constitutes 13 values teachers who work in“Boğaziçi Education Systems”. This study shows that pre-school religious and moral education is very important for children. So, pre-school religious and moral education should be included in pre-school education programs. This program should be age-appropriate. Applications of Boğaziçi Education Systems are significant efforts in this area. But, we shouldn't be content whit them and we should develop new and systematic pre-school religious and moral programs. If, this program enrich with technological materials, the quality of education improves.
Benzer Tezler
- Customer loyalty in foreign language institutions: An empirical studying Turkey
Yabanci dil öğretim kurumlarında müşteri bağlılığı, Türkiye de ampirik bir araştırma
SANAZ TAHMASBY
Yüksek Lisans
İngilizce
2015
İşletmeİstanbul Aydın Üniversitesiİşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. TUĞBA ALTINTAŞ
- Effects of second language exposure in the preschool context on first language skills and executive functions of 4 and 5 year olds
Okulöncesi dönemde ikinci dile maruz kalmanın 4 ve 5 yaş çocuklarının anadil ve yönetici işlevlerine olan etkileri
ASLI AKTAN ERCİYES
Yüksek Lisans
İngilizce
2011
PsikolojiBoğaziçi ÜniversitesiPsikoloji Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. FEYZA ÇORAPÇI
- Okul öncesi öğretmenlerinin değerler eğitimi hakkındaki görüşleri ve bu görüşlerin sınıf içi uygulamalara yansıması
The opinions of pre-school teachers related to the value education and the reflection of those opinions on in-class practices
KÜBRA KUZU
Yüksek Lisans
Türkçe
2015
Eğitim ve ÖğretimUludağ Üniversitesiİlköğretim Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MUAMMER DEMİREL
- Bir anasınıfında drama yoluyla verilen değerler eğitimi etkinliklerinin incelenmesi: Bir durum çalışması
An investigation of values education activities given through drama in a kindergarten: A case study
DUYGU DEVECİ
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
Eğitim ve ÖğretimHatay Mustafa Kemal ÜniversitesiEğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. OKAN SARIGÖZ
- Okul öncesi öğretmenlerinin okul öncesi eğitim programındaki değerler eğitiminde kullandıkları yöntem ve tekniklerin uygunluğunun incelenmesi (Mardin örneği)
Examination of the appropriateness of methods and techniques used by pre-school teachers in the education of values in pre-school education program (Mardin case)
SEMRA AKTO
Yüksek Lisans
Türkçe
2017
Eğitim ve ÖğretimYüzüncü Yıl ÜniversitesiFelsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ŞAKİR GÖZÜTOK