Kant'a göre bilgi ve metafiziğin imkânı
Accordi̇ng to Kant knowledge and possibility of metaphysics
  1. Tez No: 366998
  2. Yazar: AYKUT KÜÇÜKPARMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ERTÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Kant, Knowledge, Metaphysics, Transcendental Idealism, Synthetic A priori
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Felsefesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 262
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, Kant'ın bilgi teorisini ve bu teori doğrultusunda metafizik bilginin imkânına dair değerlendirmelerini haklılığı ve iç tutarlılığı açısından incelemektir. Bu amaç doğrultusunda giriş bölümünde Kant'ın Salt Aklın Eleştirisi için belirlediği temel problemi ve sunduğu çözümü ana hatlarıyla resmetmeye çalıştık. Tezin birinci bölümünde, Kant'ın bilgi teorisinin temel unsurları olan duyu yetisi ve anlama yetisinin mahiyetine dair görüşlerini ayrıntılı bir biçimde inceleyerek, matematik ve fizik alanlarında sentetik a priori bilginin nasıl mümkün olduğuna dair Kant'ın temel iddialarının haklılığını incelemeye çalıştık. Buna ilaveten Kant'ın eleştirel felsefesi içinde merkezi bir role sahip olan transendental idealizm tezi ve idealizmin reddi bağlamındaki yaklaşımları gibi önemli konuları da incelemeye gayret ettik. Tezin ikinci bölümünde ise, bu bilgi teorisinin metafizik alana dair bilgimiz hakkındaki ima ettiği sonuçları incelemeye çalıştık. Bu doğrultuda insan ruhu, evren ve özellikle de Tanrı'nın varlığı hakkındaki bilişsel iddiaların geçerliliğine dair Kant'ın düşüncelerini ayrıntılı bir biçimde tartışmaya gayret ettik. Anahtar Terimler: Kant, Bilgi, Metafizik, Transendental İdealizm, Sentetik A priori.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine Kant's theory of knowledge and in accordance with this theory, his assessment on the possibility of metaphysical knowledge in terms of legitimacy and internal consistency. For this purpose, in the introduction section, we have tried to portray Kant's fundamental problem and its solution, in Critique of Pure Reason in detail. In the first part of the thesis, we tried to analyze the justness of Kant's basic claims about how the synthetic a priori knowledge is possible in the fields of mathematics and physics, by examining his views on nature of sensibility and understanding in detail which are the basic elements of Kant's theory of knowledge. In addition, we have attempted to examine important issues such as transcendental idealism thesis and refutation of idealism which has a central role in Kant's critical philosophy. In the second part of the thesis, we tried to analyze results which this theory of knowledge implies about our knowledge of metaphysics. In this respect, we endeavored to discuss Kant's thoughts about validity of cognitive claims on the soul, the universe and in particular the existence of God in detail.