Doğal ortamlardan izole edilen alkalifilik Aeromonas spp. suşlarında plazmid kodlu ağır metal dirençliliği ve akümülasyonu
The accumulation and resistance of heavy metal originated plasmide at the alkalifilic Aeromonas spp. strains isolated from natural environment
  1. Tez No: 367474
  2. Yazar: SEMA TEMEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURSEL DOSTBİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biyoloji, Mikrobiyoloji, Biochemistry, Biology, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Aeromonas spp, Plasmid, Ağır metal, Aeromonas spp. Plasmide, Heavy metal
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmada, doğal ortamlardan izole edilen Vibrionaceae üyelerinden Aeromonas spp. suşlarına bazı ağır metal bileşiklerinin inhibitör etkisi, plasmid kodlu dirençlilik fenomeni ve akümülasyonu araştırıldı. Test suşlarına ağır metal bileşikleri (kadmiyum, kobalt, kurşun ve çinko) 0.5- 4 mM konsantrasyonlarda denendi. Aeromonas spp. suşlarının 0.5 mM denenen ağır metal bileşiklerini içeren besi yerlerinde çoğaldığı gözlenirken 1, 2, 3 ve 4 mM konsantrasyonlarda ise konsantrasyon artışına paralel olarak çoğalma eğiliminin azaldığı belirlendi. İzolatlar arasında 1 mM kobalt, çinko ve kurşun içeren besi yerinde bakteri çoğalmasının yoğun olduğu gözlenirken kadmiyum içeren besiyerinde ise çoğalmanın zayıfladığı gözlendi. 2 mM kobalt ve kurşun içeren besiyerlerinde bakteri çoğalmasının yoğun olduğu kadmiyum ve çinko içeren besiyerlerinde ise zayıf olduğu gözlendi. 3 mM kobalt, çinko ve kurşun içeren besiyerlerinde bakteri çoğalmasında azalma gözlenirken kadmium metalini içeren besiyerinde herhangi bir çoğalma gözlenmedi. 4 mM konsantrasyonda çinko ve kurşun içeren besiyerinde oldukça zayıf bakteri çoğalmasının olduğu gözlenirken kadmiyum ve kobalt metalini içeren besiyerinde herhangi bir çoğalma gözlenmedi. Çalışmada Aeromonas spp. suşlarının denenen metal bileşiklerinin konsantrasyonu arttıkça % de hassasiyet durumlarının da arttığı gözlendi. Ancak denenen metal bileşiklerine karşı dirençlilik fenomeninin hem kromozomal DNA hemde plazmid kodlu olduğu belirlendi ve bakteri akümülasyonu ölçüldü.
Özet (Çeviri)
In this study, heavy metal compounds in members of Vibrionaceae concerned Aeromonas spp. strains isolated from natural environmental. The inhibitory effect of strains with plasmid-encoded resistance profile and the accumulation were investigated. Heavy metal compounds (cadmium, cobalt, lead and zinc), 0.5-4 mM of increasing concentrations of bacteria tested. 0.5 mM concentrations of the isolates tested in medium containing all the heavy metal compounds, heavy metal compounds in parallel with the other parameters during reproduction were observed in different growth behavior. In addition 1, 2, 3, and 4 mM concentration in medium containing kadmium, cobalt, lead and zinc compounds against the decreased of growth observed. 2 mM concentration was gözlendi azalma kadmium, Cobalt at the 3 mM concentrations, Lead and zinc compound sensitivity the profile was observed in 4 concentration tested. In the present study, isolates the heavy metal compounds of cadmium, cobalt, lead and zinc compounds were tested against the plasmid-coded and chromosomal resistance phenomenon. In addition measured accumulation rate in Aeromonas spp. strains.