Sülfaguanidin grubu bulunduran dioksoakridin türevlerinin karbonik anhidraz enzimi üzerinde inhibisyon etkilerinin incelenmesi
Investigation of the inhibitory effeckts of sulfaguanidine moiety including dioxoacridine derivatives on human carbonic anhydrase isoenzymes
  1. Tez No: 367536
  2. Yazar: MEHMET SAİD YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN BÜLBÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Glokom, Karbonik Anhidraz, Sülfaguanidin ve dioksoakridin, Glaucoma, Carbonic Anhydrase, Sulfaguanidine and Dioxoacridine
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Karbonik anhidraz (EC. 4. 2. 1. 1), CO2'in, HCO3 ve H+ iyonlarına iki basamakta dönüşümlü hidratasyonunu katalizleyen, çinko iyonlu metaloenzimlerden biridir. İnsan gözünde CA-I, CA-II ve CA-IV izoenzimleri bulunur. Karbonik anhidraz inhibitörleri, aköz humorun salgılanmasıyla oluşan yüksek göz içi basıncın (IOP) düşürdükleri için, glokom hastalığı tedavisinde etkili olarak kullanılırlar. Bu çalışmada glokom hastalığı tedavisinde kullanılmaya aday yeni karbonik anhidraz (CA) inhibitörlerinin, karbonik anhidraz enzimi üzerinde inhibisyon etkileri araştırılmıştır. Önce insan eritrositlerinden karbonik anhidraz enzimleri afinite jeli kullanılarak (Sepharose-4B-L-tirozin-sülfonilamid) saflaştırılmış ve daha sonra bu enzimlerle kinetik çalışmalar yapılmıştır. Daha sonra sentezlenen yeni bileşiklerin (1, 2, 3, 4, 5) insan eritrosit HCA enzimleri üzerindeki inhibisyon etkisi incelendi. Çalışmalarda karbonik anhidraz aktivitesinin belirlenmesinde esteraz aktivitelerinden faydalanıldı. HCA'nın esteraz aktivitesi üzerinde 1, 2, 3, 4, 5 no'lu bileşiklerin inhibisyon etkisi gösterdiği belirlenmiştir. İnhibisyon etkisi gösteren bileşikler için % aktivite-[I] grafikleri çizildi.
Özet (Çeviri)
Carbonic anhydrases (E.C. 4.2.1.1.) are family of zinc metalloenzymes that catalyze the reversible hydration of carbon dioxide in a two-stop reaction to yield bicarbonate and proton. The isoenzymes of human eye are CA-I, CAII and CA-IV. Carbonic anhydrase inhibitors, which reduce aqueous production with a corresponding decrease in intraocular pressure (IOP), have been used as ocular hypotensive agents for the treatment of glaucoma. In this study, new carbonic anhydrase inhibitors's effects on carbonic anhydrase enzyme as candidates for treatment of glaucoma were investigated. First, carbonic anhydrase enzymes from human erythrocyte were purifed using affinity gel and all of the investigations were carried out with these enzymes. Later, inhibition effects of these new compounds (1, 2, 3, 4, 5 ) on human carbonic anhydrase enzymes (HCA I and HCA II) were investigated in vitro. In the studies, it was taken advantage of esterase activites for determining of carbonic anhydrase activitates. It was observed that compounds (1, 2, 3, 4, 5) showed inhibition effect on HCA esterase activity. Drawing % activity-[I] graphs for compounds showing inhibition effects.