Karbonik anhidraz inhibitörleri olarak dioksoakridinin azotlu türevlerinin incelenmesi
Investigation of novel dioxoacridine nitrogenous derivates as new carbonic anhydrase inhibitors
  1. Tez No: 380405
  2. Yazar: DAMLA DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN BÜLBÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Akridin Bileşikleri, Glokom, IC50 Değerleri, Karbonik Anhidraz, Sülfonamitler, Acridine Compounds, Carbonic Anhydrase, Glaucoma, IC50 Values, Sulfonamides
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmada, yeni sentezlenen akridin sülfaguanidin türevi bileşiklerin karbonik anhidraz izoenzimleri olan hCA I ve hCA II üzerindeki inhibisyon etkisi araştırılmıştır. Bu doğrultuda ilk olarak, afinite kromatografisi ile insan eritrositlerinden hCA I ve hCA II izoenzimleri ayrı ayrı saflaştırıldı ve SDS-PAGE elektroforezi ile enzimlerin saflığı kontrol edildi. Daha sonra 1-5 bileşiklerinin hCA I ve hCA II izoenzimleri üzerindeki inhibisyon etkileri incelendi. Bu bileşiklerin inhibisyon etkisini belirlemek için karbonik anhidraz enziminin esteraz ve hidrataz aktiviteleri ölçüldü. Elde edilen sonuçlara göre, %Aktivite-[I] grafikleri çizildi ve IC50 değerleri belirlendi. Son olarak, 1-5 bileşiklerinin hCA I ve hCA II izoenzimlerinin hidrataz aktiviteleri üzerinde inhibisyon etkisi göstermediği ancak esteraz aktiviteleri üzerinde inhibisyon etkisi gösterdiği tespit edildi. Esteraz IC50 değerleri hCA I için 118,4-257,5 ?M arasında, hCA II için ise 86,7-177,2 ?M arasında bulundu.
Özet (Çeviri)
In this study, the inhibitory effect of new synthesized acridine sulphoguanidine derivate compounds on carbonic anhydrase is isoenzymes that is hCA I and hCA II were investigated. In this direction, at first hCA I and hCA II isoenzymes were purified from human erythrocytes with affinity chromatography and purity of the enzymes was checked with SDS-PAGE electrophoresis. Later, the inhibitory effects of the compounds 1-5 on hCA I and hCA II isoenzymes were determined. To determine inhibitory effect of this compounds the hydratase and esterase activities of carbonic anhydrase enzyme were measured. According to the results, %Activity-[I] graphics were drawn and the IC50 values were calculated. Lastly, No inhibitory effects of the 1-5 compounds weren?t observed on hydratase activities of hCA I and hCA II isoenzymes. But these compounds were observed inhibitory effects on the esterase activities of hCA I and hCA II isoenzymes. The IC50 values of compounds for esterase activity varied between 118,4-257,5 ?M for hCA I and 86,7-177,2 ?M for hCA II, respectively.