Tasarım ve Ürün Geliştirme Faaliyetlerinde Kitlesel Kaynak Kullanımı
Crowdsourcing usage in design and product development activities
  1. Tez No: 367768
  2. Yazar: CEMİL YAVUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial Design
  6. Anahtar Kelimeler: Kitlesel Kaynak, Tasarım, Endüstriyel Tasarım, Ürün, İnternet, Küresel Yaratıcılık, Crowdsourcing, Design, Industrial Design, Product, Internet, Global Creativeness
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstriyel Sanatlar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Toplumun yaşayan bir organizma olduğu ve zaman içinde türlü değişimler yaşadığı konusunda farklı görüşler bulunmaktadır. Gelişen enformasyon teknolojisi ile bilgi küreselleşerek, büyük kentlerden kırsal alanlara kadar birçok yere ulaşmaktadır. Küresel bilginin yayılmasında bilgisayar ve internet önemli rol üstlenirken, giderek artan internet kullanıcı sayısıyla her ev enformasyon teknolojisi alanında faaliyet gösteren firmalar için hedef bölge haline gelmiştir. Bilgi toplumunda küresel iletişim ağına bağlanmış bilgisayarı sayesinde yeni olanaklarla tanışan birey, bir taraftan edindiği bilgiler sayesinde kendi içerisinde güçlenirken, diğer taraftan küresel ağda yeni topluluklar oluşturmaya başlamıştır. Bu oluşumun bir sonucu olan ve çalışmada kitlesel kaynak kullanımı olarak çevrilebilen Crowdsourcing kavramı, ilk olarak Jeff Howe tarafından 2006 yılında Wired Magazine dergisinde üç farklı yazıda kaleme alınmıştır. Bu kavram, zaman içerisinde farklı kişiler veya kurumlar tarafından çeşitli şekillerde tanımlanmıştır. Kitlesel kaynak, şirketin bir noktada bir işi geniş kitlelere belli bir ödül karşılığında sunma ve onların önerilerini veya çözümlerini alma uygulamasıdır. Şirket dışı kaynak kullanımındaki gibi uzun süreli belli anlaşmalardan ziyade, kısa süreli bir işbirliğidir. Kitlesel kaynak modelinin fikir veya ürün geliştirmeye getirdiği yeni boyutun ele alındığı bu çalışmada bilgi teknolojileri sayesinde şirket ile yaratıcı sınıf arasında oluşan bağın etkinliği incelenmiş, şirketlerin yeni çözümler keşfetmek veya daha güçlü ve inandırıcı bir şirket kimliği oluşturmak adına, bu modelin hangi araçlarına başvurdukları ve elde ettikleri sonuçlar aktarılmıştır. Türkiye'de mobilya sektöründe faaliyet gösteren firmalarla yapılan anket çalışması ile yürüttükleri tasarım ve ürün geliştirme faaliyetlerinde kitlesel kaynak modelinin farkındalığı sorgulanmış, sonuç bölümünde ise tüm bu bilgiler çerçevesinde genel bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Much thought has been given to the fact that the society is actually a living organism and transforms into certain forms throughout time. With the developing information technologies (IT), knowledge have been globalized, reaching to furthermost rural regions as well as urban areas. While, with the ever expanding internet user counts, every household has become a potential target for IT businesses, computers and internet have played a substantial role in diffusion of global information and knowledge. The individual, who is now introduced to brand new means of improvement through connecting his computer to the global information network, acquired necessary means to improve and develop his existing capabilities and knowledge while, simultaneously, forming new organizations and communities in the global network. Crowdsourcing, which is an outcome of such formations and is translated as mass resource use in work, is firstly cited by Jeff Howe in 3 articles published in Wired Magazine in 2006. This concept, moreover, is defined in various other forms by different individuals or institutions in the course of time. Crowsourcing is the presentation of a work to masses by a company in exchange for an award in order to obtain their solutions, suggestions and contribution regarding to the work done. Thus, it is a short term cooperation unlike processes that require specificly defined long term agreements such as outsourcing. In this study, which discusses the new approach that the mass resource usage brings to idea or product development, the effectiveness of the bond that developed between the company and the creative class is examined. Moreover, the tools of the model that are employed by the companies in order to explore unique solutions and establish a stronger and convincing company identity are quoted along with the results obtained from using those tools. Furthermore, through surveys conducted of furniture companies, awareness regarding mass resource model in their designing and product development activities is questioned and in concluding remarks, a general assessment has been made in accordance with the study's findings.