1961–1970 arası (XII-XIII-XIV. Dönem) TBMM Kayseri milletvekilleri ve faaliyetleri
Kayseri̇ deputy of the Turkish Grand National Assembly and thei̇r activities between 1961-1970 (XII-XIII-XIV. Period)
  1. Tez No: 367794
  2. Yazar: YASİN BOZBAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR SAKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Türk İnkılap Tarihi, Political Science, History, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Kayseri, TBBM, Milletvekili, Kayseri, TBMM, deputy
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 268
Özet
27 Mayıs 1960 İhtilali'nden sonra Türkiye'de yeni bir döneme geçilmeye başlanmıştır. Bazı çevrelerde bu yeni dönem için İkinci Demokrasi de denilmektedir. 1961 Anayasası ile yeni bir sisteme geçilmiştir. Ardından askeri vesayetin izlerini silme adına demokrasi çabalarına girişilmiştir. Söz konusu çabalar doğrultusunda 1961, 1965 ve 1969 seçimleri gerçekleştirilmiştir. Kayseri özeline bakıldığında 18 milletvekili meclise iltihak etmiştir. Bunlardan 1961 seçimleri sonucu meclise girenler Abdulhalim Aras, Hüsamettin Gümüşpala, Mehmet Yüceler, Vedat Ali Özkan, Bahri Yazır, Mehmet Göker, Nuh Mehmet Sağlam, Turhan Feyzioğlu'dur. Mehmet Yüceler, Vedat Ali Özkan ve Turhan Feyzioğlu, 1965 ve 1969 seçimlerinde de milletvekili olmuşlardır. Ahmet Atıf Hacıpaşaoğlu, Feyyaz Köksal, Mehmet Ateşoğlu, Cengiz Nayman, İsmail Fehmi Cumalıoğlu 1965 seçimleri sonucu milletvekili seçilmişlerdir. 1969 seçimlerinde kazananlar ise Enver Turgut, Hayrettin Nakiboğlu, Mahmut Şevket Doğan, Tufan Doğan Avşargil, Mehmet Türkmenoğlu'dur. Kayseri'yi temsilen TBMM'ye iltihak eden milletvekilleri çeşitli konularda söz almıştır. Meclis Araştırma komisyonlarda görevlendirilmiştir. Bakanlık görevlerinde bulunanlar da olmuştur. Özetle Kayseri'yi en güzel şekilde temsil etmeye çalışmışlardır.
Özet (Çeviri)
May 27, 1960 Revolution in Turkey after the transition to a new era has begun. In some circles this new era is also called the Second Democracy. A new system was introduced with the 1961 Constitution. Then erase the traces of military tutelage has undertaken efforts on behalf of democracy. In line with these efforts in 1961, 1965 and 1969 elections were held. Considering the special Kayseri has 18 deputies in parliament joining. After the 1961 elections that accessed the National Assembly were Abdulhalim Aras, Hüsamettin Gümüşpala, Mehmet Yüceler, Vedat Ali Özkan, Bahri Yazır, Mehmet Göker, Nuh Mehmet Sağlam, Turhan Feyzioğlu. Mehmet Yüceler, Vedat Ali Özkan and Turhan Feyzioğlu, became a deputy in the elections of 1965 and 1969. Ahmet Atıf Hacıpaşaoğlu, Feyyaz Köksal, Mehmet Ateşoğlu, Cengiz Nayman, İsmail Fehmi Cumalıoğlu are elected to parliament as a result of the 1965 elections. The winners in the 1969 Elections were Enver Turgut, Hayrettin Nakiboğlu, Mahmut Şevket Doğan, Tufan Doğan Avşargil, Mehmet Türkmenoğlu. Kayseri Joining the MPs in the Parliament has said on various topics. Parliamentary Investigation Commission were assigned. Have also been found in ministerial positions. In a nutshell Kayseri tried to represent in the best way.