Sivas su yapıları
Sivas water structures
  1. Tez No: 367829
  2. Yazar: ELMAS ŞAHANKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SULTAN MURAT TOPÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Sivas, Turkish Bath, Bridge, Drinking fountain
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Sivas zengin tarihi geçmişi ile bu tarihi geçmişin izlerini taşıyarak günümüze getirebilmiş önemli kentlerimizden biridir. Şehir tarihin ilk çağlarından beri yerleşim birimi olarak birçok medeniyete beşiklik etmiştir. Burada kurulan bu medeniyetler askeri, siyasi, ekonomik ve kültürel açıdan önemli bir merkez olmuştur. Tarihin her döneminden günümüze taşıdığı zengin mirasıyla dikkatti çeken Sivas şehrinin il merkezinde yer alan tarihi su yapıları tezimizin konusunu oluşturmaktadır. Bu çalışmada Sivas il merkezinde bulunan su yapıları hamamlar, köprüler ve çeşmeler bütün yönleriyle ele alınarak incelenmiştir. Tez; giriş, su mimarisi ve gelişimi, katalog, değerlendirme ve sonuç bölümlerinden oluşmaktadır. Birinci bölümde; konunun tanımı ve önemi, araştırma yöntemi, konuyla ilgili kaynakların değerlendirmesi ve Sivas'ın Tarihçesi ve Coğrafyası başlıkları ele alınmıştır. İkinci bölüm de; Su mimarisi ve gelişimi başlığı altında hamam, köprü, çeşme mimarisi ve gelişimi ele alınmıştır. Üçüncü bölümde; tezin kataloğunu oluşturmaktadır. Katalog kısmı iki ayrı başlık altında incelenmiş olup günümüze ulaşan eserler ve günümüze ulaşmayan eserler olarak değerlendirilmiştir. Bu başlıklar ise kendi başlıkları altında hamamlar, çeşmeler ve köprüler olmak üzere üç alt başlığa ayrılmış ve eserler bütün yönleriyle tanıtılmıştır. Dördüncü bölümde; Sivas il merkezinde yer alan su yapıları hamamlar, çeşmeler ve köprüler başlıkları altında yapılar: tipoloji, malzeme, yapı elemanları, süsleme ve kitabe alt başlıklarına ayrılarak ele alınıp değerlendirilmiştir. Beşinci bölümde; incelenen bütün yapılar hakkında tespit edilen özellikler doğrultusunda bulgular ortaya konulmuştur. Anahtar Kelimeler; Sivas, Hamam, Köprü, Çeşme
Özet (Çeviri)
With its rich historical backround, Sivas is one of our important cities that could convey the prints of this historical past to our date. The city has been the cradle of many civilzations as a site from the early ages of the earth history. These civilzations settled here have been an important center in terms of military, politics, economical and culture. Historical water structures of Sivas city, attracts the attentions with its rich heritage worn from each period of history to our date, that placed in city center constitude the main topic of our thesis. In this work, water structured Turkish baths, bridges and drinking fountains located in city center have been studied in all aspects. Thesis is formed of entrance,water architecture,catalogue,evaluation and conclusion sections. In first section,definition and importance of the title, research method,evaluation of the sources related with the topic and history of Sivas city and geogpraphical importance have been handled. In second section, Under the title of water architecture and its development, Turkish bath,bridge,drinking fountain architecture and its development have been handled. The third section constitudes The catalogue of thesis. Having been investigated under two titles, Catalogue part has been evaluated as the Works reached and not reached to our day. These titles have been seperated to three sub- titles under their own titles and existing works have been introduced in all aspects. In fourth section, Structures; typology, equipment, structure elements, adorment and incription have been evaluated under the titles water structured Turkish baths, dirnking fountains and bridges located in Sivas city center. In fifth section, findings about all structures which had been investigated towards the spotted features have been presented.