Sivas merkezindeki Osmanlı camilerinin kitabeleri
Inscriptions of Ottoman mosques in Sivas
- Tez No: 367830
- Danışmanlar: PROF. DR. KERİM TÜRKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Sivas, Kitabe, Osmanlı, Cami, Sivas, inscription, Ottoman, Mosque
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanat Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Sivas, Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı devrinde Anadolu'nun önemli eyaletlerinden olmuştur. Sivas'ın barındırdığı birçok Selçuklu ve Osmanlı eseri çalışmalara konu olmuş ancak Osmanlı eserleri genel olarak ele alınmış, ayrıntılı incelemeleri ve tespitleri yapılmamıştır. Son zamanlarda restorasyonu yapılan birçok Osmanlı caminin kitabeleri okunamaz gelmiştir. Bu zamana kadar genel araştırmaların içinde yer alan Osmanlı camilerinin bazılarının kitabelerinden bahsedilmiş ancak yapıdan ayrılmış kitabeler ve kaybolan kitabelerden bahsedilmemektedir. Yapılar hakkında daha sağlıklı bilgiler edinmek için Sivas merkezinde yer alan Osmanlı cami kitabelerinin okunması, yapıdan ayrılmış kitabelerin yerlerinin tespitinin çalışmamızla literatüre geçeceği kanaatindeyiz.“Sivas Merkezindeki Osmanlı Dönemi Camilerinin Kitabeleri”adlı bu yüksek lisans tezi, dört ana bölümden meydana gelmektedir. 1. Bölümde,“Giriş”başlığı altında; konunun tanımı ve sınırları, konunun önemi, araştırma yöntemi, konuyla ilgili kaynaklar, Sivas'ın tarihi ve coğrafyasından bahsedilmiştir. 2. Bölümde,“Katalog”başlığı altında; Sivas il merkezinde bulunan 1398-1923 yılları arasında Osmanlılar tarafından inşa edilmiş olan, günümüze ulaşabilen ve kitabesi bulunan cami ve minarede yer alan kitabeler kronolojiye bağlı kalınarak okunmuş ve tanıtılmıştır. 3. Bölümde“Değerlendirme”başlığı altında; Sivas merkezindeki Osmanlı Camilerinin kitabeleri; inşa, yazı tipleri, onarım, sanatçı, ayet, hadis kitabeleri olarak incelenmiş ve benzer örnekleriyle karşılaştırmaları yapılmıştır. 4. Bölüm olan“Sonuç”kısmında, Sivas il merkezinde yer alan Osmanlı cami kitabelerinin Türk sanat tarihi ve Osmanlı tarihinde teşkil ettiği önem vurgulanarak, belirli bir neticeye ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Sivas, Seljuk, Anatolian Principalities and Ottoman period has been one of the most important states. Its many Seljuk and Ottoman works of Sivas been the subject of study but generally dealt with Ottoman monuments, there has not been a detailed examination and determinations. Recently, the restoration has many Ottoman mosque inscriptions unreadable. By this time some of the overall research Ottoman mosque located in the structure separated from the inscriptions mentioned but there is no mention of inscriptions and epigraphs lost. To obtain more accurate information about the structures located in the center of Sivas Ottoman mosque to read the inscriptions, the determination of the place of work devoted to the study of inscriptions now we are convinced that our literature.“Epitaphs of Sivas Central Mosque in the Ottoman Period”this master's thesis is composed of four main sections. In Chapter 1,“Introduction”under the heading; definition and boundaries of the subject, the subject matter, research method, the relevant resources, history and geography of Sivas is mentioned. In Chapter 2,“Catalog”under the heading; Located in the central region between the years of 1398-1923, which was built by the Ottomans, who survived and the epitaph mosques and minarets read the inscription on the adherence to chronology and has been introduced. In Chapter 3,“Review under the title”; Inscriptions of Ottoman mosque in the center of Sivas; building, fonts, repair, artist, verses, hadiths inscriptions examined and comparisons are made with similar examples. Chapter 4, the“Results”section, the Ottoman mosque located in the central region of the inscriptions and Ottoman Turkish art history with emphasis on their importance, a particular conclusion has been reached.