Veli Recai Velibeyoğlu'nun Bütün Türk Şairleri adlı eseri (K-M arası şairler) İnceleme-metin
All The Turkish Poets of veli̇ Recai̇ Veli̇beyoğlu (Between K-M poets) (Analysis –text)
- Tez No: 367949
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURGÜL ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Tezkire, Biyografi, Veli Recai Velibeyoğlu, Bütün Türk Şairleri, Tezkire, Biography, Veli Recai Velibeyoğlu, All The Turkish Poets
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 1618
Özet
Bu çalışma, edebiyat ve kültür tarihimizde önemli bir yere sahip olan 20. yüzyıl tezkireleri içerisinde yer alan Veli Recai Velibeyoğlu'nun Bütün Türk Şairleri adlı eseri üzerine yapılmıştır. Eserin K-M arası şairleri kapsayan 15 klasörü çalışılmıştır. Çalışma giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde tezkireler hakkında genel bilgi verilmiştir. Birinci bölümde; eserin derleme süreci, dil ve üslup özelliklerine değinilmiş, eserde adı geçen tezkirelerin, kitaplıkların ve önemli kaynakların kısaltma dizinine yer verilmiştir. İkinci bölümde; eserde yer alan şairler divan şairleri, halk şairleri ve modern şairler diye sınıflandırılmıştır. Sonuç ve kaynakçaya yer verilmiştir. Üçüncü bölümde eserin metni verilerek çalışma son bulmuştur. Çalışmadaki amacımız, tezkire türünün son örneklerinden biri olan bu eseri edebiyat dünyasına tanıtmak ve bu alandaki çalışmalara katkı sağlamaktır.
Özet (Çeviri)
This study has made on the work called All The Turkısh Poets of Veli Recai Velibeyoğlu that is involved in the collection of the biographies in 20.century which have an important place in our history of literature and culture. It is worked on 15 files of the work that contain poets between K-M. The study consisted of introduction and three parts. It was given information about collection of biographies in the introduction. In the first part; it was mentioned about review process, language and style of the work, the abbreviations index of communication of biographies mentioned said in the work, of libraries and important resources. In the second part; poets mentioned in the work were classified as otoman poets, minstrels and modern poets. Conclusion and bibliography were ranked. In the third part the text of the work was given and it came to an end. Our aim in this study is to introduce this work that is one of the last examples of collection of biography type to literature world and to support to the studies in this field.