Семантический и стилистический анализ библейских фразеологизмов в русском языке и коранических фразеологизмов в турецком
Rus dilindeki İncil deyimleri ve Türk dilindeki Kur'an deyimlerinin semantik ve üslupbilim bakımından analizi
- Tez No: 368041
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MARİNA KASUMOVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Deyim, İncil, Kuran, Allah, Tanrı, Idiom, Bible, Qur'an, Allah, God
- Yıl: 2014
- Dil: Rusça
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Araştırmanın konusu Türk dilindeki Kur'an oluşumlu deyimler ve Çağdaş Rus dilindeki İncil kökenli deyimlerdir. Tezin amacı ise, Çağdaş Rus Dilindeki İncil kökenli deyimlerin yapısal- semantik ve üslupbilim özelliklerini betimlemek; bu deyimlerin kullanım özelliklerini ve şartlarını ortaya çıkarmak ve tanımlamak; Türk dilindeki benzer temalı deyimlerle onları kıyaslamaktır. Tezimizin giriş bölümünde araştırdığımız konu ile ilgili Türk ve Rus dilbilimcilerin farklı görüşlerine yer verdik. Araştırma tezinin konusu, hedefi ve amacı belirlendi; onun aktüalitesini ve yeniliğini temellendirildi; savunmada ortaya konulacak temek durumlar ortaya çıkarıldı.“Çağdaş dilbilimsel araştırmalarda dini temalı deyimler”adlı birinci bölüm dilbilimsel alanda İncil deyimlerinin analizine, onların üslupbilim ve semantik özelliklerini Türk dilinde bulunan aynı temalı deyimlerle kıyaslamaya ayrıldı.“Türkçe ve Rusçadaki Tanrı bileşenli deyim birlikleri”adlı ikinci bölüm ise Rus dilindeki Tanrı bileşenli deyimlerin özelliklerinin belirtilmesine ve onların Türk dilindeki Allah bileşenli deyim birlikleriyle eş değer tablosunun oluşturulmasına ayrılmıştır.“Türk Dilindeki Kur'an oluşumlu deyimler”adlı üçüncü bölümde ise Kuran oluşumlu kelime birliklerinin anlamlarının analizi ve onların Türk toplumunun günlük hayatında nasıl ve ne şekilde ortaya çıktığı incelenmiştir. Sonuç bölümünde ise araştırmanın teorik ve pratik sonuçları toparlandı ve ortaya konulan savlar formüle edildi.
Özet (Çeviri)
The subject of research Qur'anic idioms in Turkish language and Biblical idioms in modern Russian language. Purpose of disertation is to describe semantical and stylistics features of biblical idioms in modern Russian language, to search out and to identify usage features and condition of these idioms; to compare them with similar thematic idioms in Turkish. In introductory chapter of our thesis, acording to the subject, we gave place to different view point of Turkish and Russian philogists, subject and purpose of the research thesis was described, was found it's actuality and innovation; ground states were found that will present in defense. First chapter was called“religions thematic idioms”, was given place analysis of biblical phrases in linguistic area, their stylistic and semantical features that exist in Turkish similar thematic compatison. Econd chapter was called“ Turkish and Russian God component idioms”was given place to describe futures of Russian God component idioms and composed equivalent value tableau of Turkish Allah component idioms. Third chapter was called“Qur'nic component idioms in Turkish”there is an analysis of meaning of Qur'anic component word strings, it was searched how and in what way they have appeared in Daily life Turkish society. In conclusion, theoretical and practical conclusions of the research was summed up and assertions that was presented was formulated.