Assessment of public participation in solving environmental problems in Delta state, Nigeria
Nijerya Delta eyaletinde çevre problemlerinin çözümünde halk katılımının değerlendirilmesi
  1. Tez No: 368073
  2. Yazar: NURUDEEN MUHAMED SHEHU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre Problemleri, Halk Katılımı, Nijerya, Delta Eyaleti, Environmental Problems, Public Participation, Nigeria, Delta State
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Delta Eyaleti, çoğu çok uluslu şirketler tarafından gerçekleştirilen ve bölgenin çevresel ekosistemi üzerinde geniş ölçekli etkiye sahip olan petrol çıkarma faaliyetlerinden kaynaklanan pek çok çevresel sorunla yüzleşmektedir. Bu petrol çıkarma faaliyetleri ayrıca ağır makinelerin inşaat ve tesisatı için geniş orman alanlarının ortadan kaldırılması gibi nedenlerle bölgede arazi kullanımının değişmesine neden olmakta, bununla birlikte ortaya çıkan petrol sızıntısı ve boru hatlarından illegal olarak petrol alınması gibi olumsuzluklar da yerel halkın hayat şartlarını etkilemektedir. İlgili devlet yetkililerinin farklı kalkınma projeleri ile sorunların çözümüne yönelik olarak atmış olduğu adımlara rağmen bu problemler Delta Eyaleti'nde yaşayan halk üzerindeki pek çok etkisi ile halen varlığını devam ettirmektedir. Bu nedenle bu araştırmada bölgedeki acil çevre problemlerinin çözümü için halk katılımının sağlanması konulu yeni bir yaklaşım ele alınmıştır. Bu çalışma Delta Eyaleti'nde halkın çevre problemlerini nasıl algıladığı ve bunların çözümüne ne kadar istekli olduğunun belirlenmesi amacı ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada anket kullanılmış ve anket Delta Eyaleti'nde Udu, Isoku- North ve Isoku-South adlı üç yerel yönetim alanında rastgele seçilen örneklemler üzerinde 250 kişi üzerinde uygulanmıştır. Anket sonuçları SPSS'te ağırlıklı olarak sıklık analizleri ile değerlendirilmiştir. Araştırmada çalışmaya katılanların %91'inin petrol sızıntısını, %29'unun su kirliliğini ve %32'sinin ise toprak kirlenmesini yerel toplum üzerinde pek çok olumsuz etkiye sahip en önemli çevre problemi olarak ifade ettiği belirlenmiştir. Çalışmada ortaya çıkan diğer önemli bir sonuç da halkın çevre problemlerinin çözümüne katkı sağlamada gönüllü olmalarıdır. Çalışmaya katılanların %81'i çevre problemlerinin çözümü için devlet yetkilileri ile birlikte çalışabileceklerini belirtmişlerdir. Çalışmada Delta Eyaleti'nde çevrenin sürdürülebilir kullanımı için halk katılımına ihtiyaç duyulduğu bunun için de halkın çevre sorunları hakkında daha bilinçlendirilmesine ve toplumun temel ihtiyaçlarını karşılayabilmek için ekonomik şartlarının iyileştirilmesine gerek duyulduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Delta State has faced much environmental challenges most especially from oil extraction activities by the multinational companies which have to a large extent affected the ecological environment of the region. Moreover, these extraction activities has brought about much land use changes in which large forest area were cleared for construction and installation of heavy machineries, issue of oil spillage, bunkering among others has generally affected the living condition of the host community. Despite efforts made by the concerned authorities in solving these environmental problems by executing different developmental projects, these problems seems to persist as it caused a lot of effects on the people of Delta State. As such the need of public participation in solving these pressing environmental problems was the new approach developed by this research. The aim of the study was to understand how public perceived these environmental problems as well as their willingness towards solving these problem. In the study, a survey was developed and conducted on 250 people, which were chosen with a random sampling in Udu, Isoku-North and Isoku-South local government areas. The survey results were analyzed in SPSS mainly with frequency analysis. The survey revealed that about 91% of the respondents identified oil spillage as the foremost environmental problem, 29% identified water pollution and 32% identified soil contamination which were the three major environmental problems facing the respondents as it has a lot of negative effects on the entire community in Delta State. On the other hand, the public were willing to participate in order to solve these pressing environmental problems. Eighty-one percent of the respondents stated that they were willing to cooperate with the state to protect the environment. The study concludes that there is a need for much public awareness campaign as well as provision of basic necessities to the general public as it will enhance public participation thereby ensuring environmental sustainability in Delta State.