Gas resources in the Eastern Mediterranean: Implications for Turkish energy policies
Doğu Akdenizdeki doğal gaz rezervleri: Türkiye enerji politikalarına etkileri
- Tez No: 368077
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAVAŞ GENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Uluslararası İlişkiler, Energy, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Energy Politics, Turkey, Israel, Cyprus, East Mediterranean Gas Discoveries, Neorealism, Neoliberalism
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu tez, doğu Akdeniz de son dönemde bulunan enerji kaynaklarının Türk enerji politikalarına etkileri bakımından değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Böylece, bu araştırma doğu Akdeniz deki yeni enerji keşiflerinin Türk enerji politikasını ve bölge ülkeleri ile ilişkilerini nasıl etkileyeceği sorusunu cevaplamayı amaçlamaktadır. Bu tez doğu Akdeniz deki son gelişmelere başlıca uluslararası ilişkiler teorileri olan gerçekçilik ve yeni-liberalizm vasıtasıyla ışık tutacaktır. Tez de doğu Akdeniz deki yeni enerji kaynakları kıyı devletleri ve küresel aktörler açısından ekonomik, hukuki ve siyasi boyutlarıyla değerlendirilmektedir. Son olarak bütün olası sonuçlar dikkate alındığında Türkiye'nin farklı politika yaklaşımları ele alınmaktadır. Bu tez Türkiye'nin doğu Akdeniz konusundaki tutumunun enerji politikalarına etkilerini belirleyebileceğini savunmaktadır. Bu sava göre; doğu Akdeniz enerji kaynakları Türkiye'nin yaklaşım tarzına göre Türk enerji politikaları için olumsuz etkiler taşıyan yeni bir çatışma kaynağı yâda olumlu sonuçları olan bir işbirliği ve bağlılık için yeni bir umut olabilir. Anahtar Kelimeler : Enerji Politikaları, Doğu Akdeniz enerji kaynakları, Türkiye,İsrail,Kıbrıs Doğu Akdeniz enerji politikaları, Yeni-gerçekçilik,Yeni-Liberalizm
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to evaluate recent energy findings in Eastern Mediterranean in terms of their implications for Turkish energy policies. Thus, the research is aimed at answering the major question, how might recent energy discoveries in Eastern Mediterranean affect Turkey in terms of its energy policies and relations with regional states? This thesis will provide an insight to recent developments in East Mediterranean through two international relations theories; realism and neoliberalism. In the thesis east Mediterranean natural gas discoveries are assessed in terms of economic, legal and political aspects for littoral states and global actors. Finally given all the implications, Turkey's positive and negative approaches are discussed. The study argues that Turkey's position in the issue may determine the implications for Turkish energy policies. In line with this argument, east Mediterranean resources may be a new source of conflict which bears negative implications for Turkish energy policies or a new hope for further cooperation and interdependence which will carry positive implications for Turkish energy policies.