The effects of social media influencers on the customer-brand relationship
Sosyal medya etkileyicilerinin müşteri-marka ilişkisi üzerine etkileri
- Tez No: 551271
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ASLI KUŞÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya Fenomeni, Satın Alma Niyeti, Fenomenle İlgili Faktörler, İçeriğe İlişkin Faktörler, Takipçilerle İlgili Faktörler, Social Media Influencer, Purchase Intention, Influencer Related Factors, Content Related Factors, Followers Related Factors
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Sosyal medya fenomen pazarlaması, dijital dünyada yeni bir olgudur. Muazzam bir büyüme göstererek önemli bir büyüklüğe ulaşmıştır. Yıllar boyunca katlanarak genişleyip; belirsiz bir pazarlama stratejisinden başarılı bir pazarlama taktiğine ve marka bütçelerinin somut bir kısmına dönüşmüştür. Bu nedenle, pazarlamacılar ve profesyoneller, olumlu bir marka imajı ve farkındalığı sağlamak için sosyal medya fenomenleri (SMI) tarafından yayılan elektronik ağızdan ağıza (eWOM) gücünü sosyal medya platformlarında kullanmaya çalışmaktadırlar. SMI'lar, sosyal medya kanallarında, belirli ürün veya markalarla ilgili görüş ve önerilerde bulunarak insanların tutum ve davranışlarını şekillendiren bağımsız, üçüncü tarafları temsil eder. Etkileri son yıllarda, yeni kuşaklarda çok belirgindir. Bu nedenle markalar, takipçilerinin satın alma niyetlerini ve kararlarını olumlu yönde etkilemek için KOBİ'lerin işe alımlarını ve yardımlarını almaya başlamaktadır. Bu nedenle, müşterileri markaların beklentilerine dönüştürebilecek faktörleri araştırmak, fenomen pazarlaması stratejisinin başarısını güvence altına almak için bir zorunluluktur. Önceki araştırmalar esas alınarak, markalar ve fenomenlerle ilgili faktörlere odaklanılmıştır. Bu nedenle bu araştırma, satın alma niyetini ve satın alma davranışını etkileyen faktörleri belirleme ve takipçilerin bakış açısından önem derecelerini belirleme çabasındadır. Kavramsal model, faktörleri üç ana kategoriye, fenomenlere bağlı faktörlere, içeriğe bağlı faktörlere ve takipçilere bağlı faktörlere ayırır. İlk kategori SMI'nin özgünlüğünü, çekiciliğini, güvenilirliğini ve uzmanlığını içerir. İkinci kategori içeriğin tutarlılığını, kalitesini ve etkileşimini içerir ve son kategori ise takipçilerinin sosyal, ego ve kendini gerçekleştirme ihtiyaçlarını içerir. Kavramsal modeli test etmek için sosyal medya platformlarında nicel bir çevrim içi anket yapılmıştır. Regresyon çıktıları, takipçilerin satın alma niyetlerini gerçekten etkileyebilecek faktörlerin, en etkili olandan en azına kadar içeriğin etkileşimi, SMI'nın özgünlüğü, takipçilerinin ego ihtiyaçları, takipçilerinin sosyal ihtiyaçları, SMI'nin güvenilirliği ve içeriğin kalitesi olduğunu göstermiştir. Ancak SMI'nın uzmanlığı, içeriğinin tutarlılığı ve takipçilerinin kendini gerçekleştirme ihtiyaçları önemsiz bulunmuştur. Sonuç olarak bu araştırma, tüketicilerin markalarla ilgili sosyal medya fenomenlerinin WOM bakış açıları hakkında teorik bir anlayış sunmaktadır. Bu nedenle bir yandan bir SMI, takipçileri toparlamak ve davranışları üzerinde olumlu etkide bulunmayı başarmak için bu önemli ön görücülere daha fazla odaklanmak zorundadır. Öte yandan markaların, etkileyici bir pazarlama stratejisi uygulamaya karar verirken, gelir ve farkındalık artışını güvence altına almak için bu özelliklerde üst sıralarda yer alan SMI'ları seçmeleri gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Social media influencer marketing is a new phenomenon in the digital world. It has seen a tremendous growth and reached critical mass. It has expanded exponentially through the years and changed from an obscure marketing strategy to a successful marketing tactic and a concrete part on brand budgets. Therefore, marketers and professionals attempt to harness the power of electronic word-of-mouth (eWOM) spread by social media influencers (SMIs), on social media platforms, in order to insure a positive brand image and awareness. SMIs represent an independent, third-party, who shape people's attitudes and behaviors by giving opinions and recommendations on certain products or brands, on their social media channels. Their influence and impact become very noticeable on new generations, in the last years. For that reason, brands start recruiting and getting the aid of SMIs to positively affect their followers' purchase intentions and decisions. Thus, investigating the factors that may convert leads into brands' prospects is a must to insure the success of the influencer marketing strategy. Previous research has focused mainly on factors related to brands and influencers. This research, therefore, comes as an attempt to figure the factors that affect purchase intention and buying behavior out and to determine their level of importance, from followers' perspectives. The conceptual model divides the factors into three main categories, influencer related factors, content related factors and followers related factors. The first category includes the SMI's authenticity, attractiveness, trustworthiness and expertise. Whereas, the second category includes the content's consistency, quality and interactivity and finally the last category includes the followers' social, ego and self-actualization needs. A quantitative online survey was conducted and distributed on social media platforms to test the conceptual model. The regression outputs have shown that the factors that may truly affect followers' purchase intentions are, from the most affective to the least, content's interactivity, SMI's authenticity, followers' ego needs, followers' social needs, SMI's trustworthiness and content's quality. However, SMI's expertise, content's consistency and followers' self-actualization needs were found to be insignificant. To conclude, this research gives a theoretical understanding of the consumers' perspectives of social media influencers' WOM, that is related to brands. Thus, in one hand, a SMI has to focus more on these significant predictors, in order to, amass and succeed in exerting positive influence over their behaviors. On the other hand, brands have to choose SMIs who rank high in these features, when deciding to implement an influencer marketing strategy, to insure the increase in revenues and awareness.