Türk İdare Hukukunda idari işlemlerde gerekçe ilkesi
The duty to give reasons of administrative acts in Turkish Administrative Law
- Tez No: 368118
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜL ÜSTÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Adil Yargılanma Hakkı, Gerekçe İlkesi, Hukuk Devleti, İdari İşlem, İdari Usul, Takdir Yetkisi, Yönetimde Açıklık
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
İdarenin çeşitlenen kamu hizmetlerini yerine getirirken bireylerin haklarını etkileyen idari işlemler yapması bu işlemlerin oluşumunun belli kurallara bağlanması ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. Gerekçe yükümlülüğü de idari işlemin hukuka uygunluğunu sağlama amacı gütmektedir. Yasalaşmış bulunan tüm genel idari usul kanunlarında gerekçe ilkesine yer verilmiştir. Bunun yanında genel idari usul kanunu bulunması hukuk devleti ilkesinin gereklerinden kabul edilmektedir. Bu bakımdan çalışmanın başında idari usulün tanım ve işlevi üzerinde durulmuştur. Gerekçe ilkesi, kanunilik, kuvvetler ayrılığı, adil yargılanma, dinlenilme hakkı ve bilgi edinme hakkı ile yakın ilişki içinde bulunmaktadır. Bundan dolayı gerekçe yükümlülüğü çalışmada özellikle savunma hakkı ve hukuk devleti ilkesi yönünden incelenmiştir. Bunun yanında gerekçe ilkesinin kapsamı ile idare ve yargı organı bakımından işlevleri anlatılmaya çalışılmıştır. Ayrıca çalışmanın son kısmında Danıştay'ın idari işlemlerde gerekçe yükümlülüğüne ilişkin yaklaşımı üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
Administration use administrative acts for performing public services which have been varied increasingly, but administrative acts are be able to result in negative effects on rights of people. For this reason, the necessity of administrative procedure acts have been arised. The duty to give reasons aim to provide legality of administrative acts. All of legalized administrative procedure acts have the duty to give reasons. Besides, administrative procedure acts are accepted a requirement of rule of law. So, in the beginning of the thesis, the definition and function of administrative procedure has been discoursed. There is a relation between the duty to give reasons with lawfulness, principle of separation of powers, right to a fair trial, right to be heard and right to information. Hence, the duty to give reasons have been considered especially with regard right to defence and rule of law. In addition to this, covering of the duty to give reasons and functions in terms of administration and judicial branch have been explained. At the end of thesis, Council of State's approach about the duty to give reasons have been examined.