Seyitömer Höyük siyah firnisli gri seramikleri
Black glazed greyware pottery from Seyitömer mound
  1. Tez No: 368213
  2. Yazar: HÜSEYİN USTA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Seyitömer Höyük, Siyah Firnis, Yerel Üretim Seramik, Gri Seramik, Seyitömer Höyük, Black Glaze, Locally produced pottery, Greyware Pottery
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
ÖZET SEYİTÖMER HÖYÜK SİYAH FİRNİSLİ GRİ SERAMİKLERİ USTA, Hüseyin Yüksek Lisans Tezi, Arkeoloji Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. Gökhan COŞKUN Temmuz, 2014, 174 sayfa Bu çalışmada Seyitömer Höyük Akhaemenid ve Hellenistik Dönem tabakalarından ele geçen siyah firnisli gri seramikler incelenmiştir. Mevcut malzemenin formları belirlenmiş, tipolojik ayrımları yapılmış, sınıflandırılmış ve bir katalogda toplanmaya çalışılmıştır. Ele geçtikleri tabakalar ile birlikte değerlendirilen seramikler, aynı zamanda diğer merkezlerden ele geçen benzer örnekler ile karşılaştırılarak incelenmiş ve tarihlendirilmeye çalışılmıştır. Yapılan araştırmalar sonucunda Akhaemenid Dönem tabakalarından ele geçen seramiklerin M.Ö. 5. ve 4. yüzyıllara ait olduğu, Hellenistik Dönem tabakalarından ele geçen seramiklerin ise M.Ö. 4. yüzyıl ile 2. yüzyıl arasındaki süreçte kullanıldıkları anlaşılmıştır. En yoğun kullanımın ise M.Ö. 4. yüzyıl'da olduğu saptanmıştır. Araştırmamızın sonucunda; Seyitömer Höyük örneklerinin, Attika seramiğinden esinlenerek yapılan imitasyon eserler olduğunu söylemek mümkündür. Diğer yandan, bu merkezden ele geçen siyah firnisli Attika seramiklerinin de söz konusu gri seramikler için model teşkil ettiği anlaşılmaktadır. Bilindiği üzere gri hamurlu seramikler Phrygia bölgesinde yüzyıllar boyunca sevilerek kullanılmıştır. Bu tez çalışması kapsamında değerlendirilen seramiklerin profil, hamur yapısı ve yüzey işçiliği açısından benzerlerini bu bölge içerisindeki çeşitli merkezlerde görmek mümkündür. Seyitömer Höyük'ten ele geçen siyah firnisli gri seramiklerin yerel ürünler olduğunu söylemek mümkündür. Henüz bu seramiklerin Seyitömer Höyük'te üretildiğini kanıtlayacak kesin bir veri bulunmamaktadır. Ancak sayısal yoğunlukları ve diğer özellikleri göz önünde bulundurulduğunda bu seramiklerin Seyitömer Höyük veya yakın çevresinde üretildiğini düşünmek mümkündür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BLACK GLAZED GREYWARE POTTERY FROM SEYİTÖMER MOUND USTA, Hüseyin Master's Thesis, Department of Archaeology Thesis Advisor: Assoc. Prof. Dr. Gökhan COŞKUN July, 2014, 174 pages This study investigates the black glazed greyware pottery unearthed from the Achaemenid and Hellenistic Period layers at Seyitömer Mound. The forms of the discovered items were determined and they were typologically classified into a catalogue. The potteries were evaluated in view of the layer they were discovered and they were comparatively studied and dated regarding their parallels in various other centres. As a result of the research it was determined that the pottery discovered from the Achaemenid Period layers dated to 5th and 4th centuries B.C. while the pottery discovered from the Hellenistic period layers were used between 4th and 2nd centuries B.C. The most intense use was observed during 4th century B.C. As a result of our study; it would be convenient to assert that the Seyitömer Mound samples were imitations of Attic pottery. Moreover, the black glazed Attic potteries discovered at the site were probable models for the mentioned greyware pottery. As already known greyware pottery had been the favourite form used about the Phrygian region. It is possible to encounter parallels of the studied pottery in terms of profile, paste texture and surface ornamentation in the centres located in the close vicinity. It is possible to assert that the black glazed greyware potteries discovered at Seyitömer Mound were locally produced. However, there is currently no substantiation suggesting they were produced at Seyitömer Mound. However, considering the abundant number of finds and other features it was deduced that these potteries were produced either at Seyitömer Mound or its close vicinity.