Seyitömer Höyük 24 No'lu Orta Tunç Çağı (IVA) Mekânının değerlendirilmesi
An assessment of Middle Bronze Age (IVA) structure called building 24 in Seyi̇tömer
- Tez No: 388918
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN NEJAT BİLGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Seyitömer Höyük, Orta Tunç Çağı, Mimari, Mekân, Konut, Seyitömer Mound, Middle Bronze Age, Architecture, House, Settlement Layout
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Batı Anadolu'da Orta Tunç Çağı, siyasal ve sosyo-ekonomik açıdan doğusunda bulunan Assur Ticaret Kolonileri Çağı ve batısında yer alan Minos Uygarlığı'na göre daha az bilinen bir dönemi karakterize etmektedir. Bu durumun başlıca sebebi olarak bölgede gerçekleştirilen kazıların azlığı ve kazıların ayrıntılı yayınlarının henüz gerçekleştirilmemiş olması gösterilebilir. Son yıllarda bir kurtarma kazısı projesi olarak gerçekleştirilen Seyitömer Höyük Kazıları, sözü geçen döneme ait tabakalarının tümüyle kazılmış olması ve sunduğu veriler sebebiyle, Batı Anadolu'nun OTÇ için önemli bir yer tutmaktadır. Bu çalışmada; Seyitömer Höyük 24 No.lu OTÇ (IVA) mekanının, öncelikle yerleşimde bulunan diğer OTÇ yapılarıyla ve kendisinden önce gelen ETÇ yapılarıyla olan konum ve işlevi konusundaki benzer veya farklı yönleri incelenmiştir. Daha sonra Anadolu'da çağdaşı olan anahtar yerleşimlerde ortaya çıkartılan yapılarla olan plansal ve iç donanımsal benzerlikleri karşılaştırılmıştır. Son olarak da 24 No.lu Mekân'dan yola çıkarak mekânların hem kendi yerleşimlerinin içerisinde hem de diğer yerleşimlerle olan plansal benzerliklerini etkileyen etmenler yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Political and socio-economic aspects of Middle Bronze Age in Western Anatolia appear to have been less well known when one compares it with Minoan Civilization on Crete and Assyrian Trade Colonies in Central Anatolia. It is due to a few number of excavations in Western Anatolia. However, Seyitömer is now becoming a key site for the period in question in Western Anatolia, as its various MBA levels has been explored in a wider area by the rescue excavations at the site. The main aim of this research is to define the function of MBA Building 24 in Level IVA in Seyitömer. Building 24 has been compared with other contemporary MBA buildings, and as well as preceding EBA buildings at the site in terms of settlement layout, building plans and their inventories. Inter-regional comparisions of Building 24 has also been applied. Finally, the factors influencing the building plans in EBA and MBA were also examined.