İlköğretim öğrencilerinin matematik dersine ilişkin öğrenme ihtiyaçları ile akademik benlik düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Analysis of the relationship between learning needs of secondary school students for mathematics and academic self-concept level
  1. Tez No: 368246
  2. Yazar: RESMİYE SEMA BAŞTÜRK TEKİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİM AKGÖL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenme ihtiyacı, Akademik benlik, Matematik, Learning needs, Academic self-concept, Maths
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu araştırma ilköğretim öğrencilerinin matematik dersine ilişkin öğrenme ihtiyaçları ile akademik benlik düzeyleri arasındaki ilişkiyi araştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırma tarama modelinde olup çalışmada belirtilen sınırlılıklar ve amaçlar çerçevesinde var olan durumu ortaya koyucu betimsel türde bir araştırmadır. Örneklem, random tekniği ile seçilen beş farklı ortaokulun 374 öğrencisinden oluşmaktadır. Araştırmanın verileri, araştırmacı tarafından geliştirilen öğrenme ihtiyaçları ölçeği ve akademik benlik kavramı ölçeği ile toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 15.0 istatistik programı aracılığıyla çözümlenmiş olup, çözümleme sırasında aritmetik ortalama, standart sapma, t-testi, varyans analizi, Scheffe testi ve korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, öğrencilerin matematik öğrenimini güvenlik ve saygınlık ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla gördükleri, kendini gerçekleştirme ihtiyaçlarını öncelikli görmedikleri belirlenmiştir. Öğrencilerin kendilerini matematik dersinde rahat hissettikleri, öğretmenleri ile iletişimlerinin iyi olduğu, ancak dersi sevmedikleri ve matematik dersinde kendini geliştirme isteği duymadıkları söylenebilir. Okullara göre öğrencilerin ihtiyaç düzeylerinin değişken olduğu, dolayısıyla sosyo-ekonomik ve kültürel düzeyin ihtiyaçların önceliğinde belirleyici olduğu görülmüştür. Kız öğrencilerin öğrenme ihtiyaçlarının daha yüksek olduğu ve erkek öğrencilerin daha olumlu akademik benlik algısı geliştirdikleri gözlemlenmiştir. Öğrencilerin anne ve babalarının öğrenim düzeyi arttıkça, hem öğrenmeye olan ihtiyaçlarının, hem de akademik benlik algılarının arttığı görülmüştür. Aileleri yüksek düzeyde gelire sahip olan öğrencilerin matematik öğrenmeye diğer gelir düzeylerinden daha çok ihtiyaç duydukları ve aileleri orta ve alt düzeyde gelire sahip olan öğrencilerin akademik benlik algılarının diğer öğrencilere göre daha olumlu olduğu görülmüştür. Matematik dersindeki başarı düzeyleri yüksek olan öğrencilerin hem dersi öğrenmeye daha istekli oldukları, hem de daha olumlu akademik benlik geliştirdikleri görülmüştür. Öğrencilerin okullarına ve cinsiyetlerine göre Öğrenme İhtiyaçları Ölçeği ve Akademik Benlik Algısı Ölçeğine ilişkin görüşlerinde pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to examine the relationship between the graders' learning needs related to the academic self-concept in maths course. This is a survey –type study conducted in line with the aims and within limitations outlined in the text and mainly aims to describe the current situation. The research was carried out on 374 students who were chosen with random technique.For collecting data from the sample, The Academic Self-Concept Scale and Learning Needs Scale developed by the researcher. The data were analyzed through the statistics program SPSS 15.0 and the statistical techniques arithmetic mean, standart deviation, t-test, Analysis of Variance, Scheffe Test and Bivariate Analysis was used. At the end of the research it is determined that students have maths education for security and status need, and they don't see necessary self-actualization needs at first. It can be said that students feel good in maths lessons, the relation with their teacher is well but they do not like maths and they do not need to improve themselves in maths. It was seen that the learning needs of students are variable in between schools. It is deduced that learning needs of female students are higher than male students and academic self-concept of male students are higher than female students. It was seen that both the learning needs and academic self-concept of students are higher than those of others when their parents graduated degrees increase. The learning needs of the students whose parents have high family income are higher than the others and the academic self-concept of the students whose parents are medium and lower family income are higher than the others. İt was seen that the students whose level of success are higher than the others are both more enthusiastic about maths and have higher acedemic self-concept than the others. It was detected that learning needs and academic self-concept of students have significant positive correlation in school and sexuality variables.