Ortaokul öğrencilerinin akademik benlik algıları ve akademik başarıları üzerine bir araştırma
A research on academic self-perceptions and academic achievements of secondary school students
- Tez No: 874740
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜMER AKTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Akademik Benlik Algısı, İngilizce Ders Başarısı, Ortaokul Öğrencileri, Academic Self-Perception, English Course Achievement, Secondary School Students
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, ortaokul 7. sınıf öğrencilerinin İngilizce dersinde akademik benlik algıları ve akademik başarıları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bunun yanında bazı demografik değişkenlerin İngilizce dersindeki akademik başarıyla olan ilişkinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Araştırmada yordayıcı korelasyonel araştırma deseni ile nedensel karşılaştırma yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın evrenini Balıkesir merkez ilçeleri Altıeylül ve Karesi resmi ortaokullarında 7. sınıf düzeyinde öğrenim gören 906 gönüllü öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada, Liu ve arkadaşları tarafından geliştirilen 19 maddelik, 4'lü likert tipindeki“Akademik Benlik Algısı Ölçeği”araştırmacı tarafından Türkçe'ye uyarlanmış, İngilizce dersi için yeniden düzenlenerek kullanılmıştır. Ayrıca İngilizce ders başarısının ölçülmesi amacıyla özgün bir ölçme aracı kullanılmıştır. Bu çalışmada, demografik değişkenler, t-test ve ANOVA kullanılarak analiz edilmiştir. Akademik benlik algısı ve İngilizce ders başarısı arasındaki ilişkinin belirlenebilmesi için Pearson Korelasyon Analizi, basit doğrusal regresyon analizi ve Stepwise Çoklu Hiyerarşik Regresyon Analizi uygulanmıştır. Araştırma sonuçları incelendiğinde, akademik benlik algısı ve İngilizce ders başarısı arasında anlamlı, pozitif ve orta düzeyde bir ilişki bulunduğu tespit edilmiştir. Regresyon analizi sonuçları ise akademik benlik algısının İngilizce ders başarısını anlamlı biçimde yordadığını göstermektedir. Ayrıca, çalışma odasına sahip olma durumu değişkenine göre İngilizce ders başarısının anlamlı farklılık gösterdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The primary goal of this study is to investigate the connection between academic self-concept and academic achievement of 7th grade secondary school students in English course. Besides, it was intended to discover the relationship between a number of demographic factors and academic success in English language courses. Predictive correlational research design and causal comparison method were used in the study. The sample of the study consisted of 906 volunteer students studying at the 7th grade level in Altıeylül and Karesi public secondary schools in the central districts of Balıkesir. In the study, the 19-item, 4-point Likert-type“Academic Self-Perception Scale”developed by Liu et al. was adapted into Turkish by the researcher, rearranged for the English course and used. Additionally, an original measurement tool was utilized to assess English course success. In this study, demographic variables were analyzed using t-test and ANOVA. Pearson Correlation Analysis, simple linear regression analysis and Stepwise Multiple Hierarchical Regression Analysis were applied to determine the relationship between academic self-concept and English course achievement. When the results of the study were analyzed, it was found that there was a significant, positive and moderate relationship between academic self-concept and English course achievement. Regression analysis results show that academic self-concept significantly predicts English course achievement. In addition, it was observed that English course achievement differed significantly according to the variable of having a study room.