İzmir ilinde görev yapan ilkokul ve ortaokul öğretmenlerinin iş doyum düzeylerinin araştırılması
Researching the job satisfaction of the primary and the secondary school teachers working in İzmir
  1. Tez No: 368264
  2. Yazar: SERAP KARABULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESERGÜL BALCI, DOÇ. DR. ALİ AKSU, DOÇ. DR. RUKİYE GÜNSELİ GİRGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İş doyumu, öğretmen, ilkokul ve ortaokul, Job satisfaction, teacher, primary and secondary schools
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Araştırmanın amacı, ilkokul ve ortaokul öğretmenlerinin iş doyum düzeylerini saptamaktır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2013-2014 eğitim-öğretim yılında İzmir Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı resmi okullarda görev yapan 325 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada betimsel nitelikli tarama modeli kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak“İş Doyum Ölçeği”ve öğretmenlerin demografik özelliklerini saptayan“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Elde edilen veriler t-testi ve ANOVA ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, öğretmenlerin iş doyum düzeylerinde; yaş ve en son mezun olduğu okul değişkenlerine göre anlamlı farklılık bulunmuştur. Araştırma ile işin kendisi, yönetim, ücret, bireylerarası ilişkiler, başarı saygınlık tanınma, veli öğrenci ilgisizliği boyutlarında; öğretmenlerin mezun oldukları okul, kıdem, bulundukları okulda toplam çalışma süresi, yaş, cinsiyet ve medeni durumlarına göre iş doyum düzeyleri saptanmıştır. Araştırma sonuçlarından elde edilen bulgulara göre, ilkokul ve ortaokullarda çalışan öğretmenlerin genel iş doyum düzeyleri“kısmen”düzeyinde bulunmuş; öğretmenlerin işlerinde kısmen doyumlu oldukları belirlenmiştir.İş doyumu boyutlarına göre öğretmenlerin yönetim, işin kendisi, veli öğrenci ilgisizliği, başarı,saygınlık, tanınma ve ücret boyutlarında“kısmen doyumlu”oldukları belirlenmiştir. Çalışmada, öğretmenlerin iş doyumunu arttırmak amacıyla bazı çözüm önerilerinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the job satisfaction levels of primary and secondary school teachers. The study group of the research consists of 325 teachers working in public schools under Izmir Provincial Directorate of National Education, in 2013-2014 academic year. In the study, the descriptive survey method was used. As data collection tool, a“Job Satisfaction Scale”and a“Personal Information Form”that determines the demographic characteristics of teachers were used. The obtained data were analyzed by t-test and ANOVA. As a result of the study, the significant differences were found in job satisfaction levels of teachers according to their age and their most recent graduate school variables. With the research, the job satisfaction levels were determined according to the graduate school of teachers, seniority, total working period in their school, age, gender and their marital status for the sizes such as work itself, management, salary, interpersonal relationships, success, prestige, recognition and parent-student indifference. According to the findings of the research results the overall level of job satisfaction of teachers working in primary and secondary schools was found“in part”.Job satisfaction of teachers in respect of management, the job itself, irrelevence of parents and students',success-esteem-recognation and charge are“partially satisfactory”In this study, also some solution suggestions have been offered.