İlköğretim sınıf öğretmenlerinin öğretmenlik mesleği ile ilgili etik olmayan davranışlara ilişkin algılamarı
The perception of elementary teachers concerning unethical behaviours about teaching profession
- Tez No: 368324
 - Danışmanlar: PROF. DR. KADİR ASLAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
 - Anahtar Kelimeler: Etik, meslek etiği, öğretmenlik mesleğinde etik, Ethics, ethics in professional, ethics in the teaching profession
 - Yıl: 2014
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ege Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET İlköğretim Sınıf Öğretmenlerinin Öğretmenlik Mesleği İle İlgili Etik Olmayan Davranışlara İlişkin Algılamaları İnsanoğlu yaşamının ilk yıllarından itibaren yaptığı ve yapacağı her davranışın iyi ya da kötü hangi sonuçlar doğuracağını kendi etik değerleri içinde muhakeme eder ve eylemlerine yansıtır. Toplumsal yaşamın düzenlenmesinde büyük öneme sahip olan bu doğru ve yanlış olarak bilinen etik değerler yaşamın her alanında yozlaşmanın önüne geçilmesini sağlamış ve birarada yaşama amacını gerçekleştirmeye katkıda bulunmuştur. Bu bağlamda bu araştırma, iyi ve erdemli insan yetiştirmeyi amaç edinmiş eğitim kurumlarında çalışan sınıf öğretmenlerinin öğretmenlik mesleği ile ilgili etik olmayan davranışlara ilişkin görüşlerini almayı amaçlamıştır. Araştırma sonuçlarına göre, öğretmenler, öğretmenlik mesleği ile ilgili ankette verilen etik dışı davranışları büyük oranda, kısmen etik dışı veya tamamen etik dışı bulduklarını belirtmişler. Araştırma sonuçlarına göre“Meslektaslarıyla ilişkilerinde ideolojik-partizan vb. gibi nedenlerle araya mesafe koymaya çalışmak”öğretmenler tarafından en düşük ortalama (4,40) ile en az etik dışı kabul edilen ifade olmuştur. Bununla birlikte araştırmaya katılan sınıf öğretmenlerinin araştırmada belirtilen etik dışı davranışlarla ilgili algılamalarında bazı kişisel özellikleri (cinsiyet, medeni durum, kıdem ve mezun olunan okul türü) arasında istatistiksel açıdan anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Perception of Elementary Teachers Concerning Unethical Behaviours About Teaching Profession From the first years of his/her life, mankind has judged good or bad outcomes of his/her actions which have been taken or will be taken in their own ethical values and reflects this to his/her behaviors. Ethical values known as right and wrong, which have great importance in the regulation of social life, ensure that corruption has prevented in every area of life and has contributed to the aim of living together. In this context, the aim of this study is to get opinions of the teachers, who work in educational intitutions that aim to educate good and virtuous people, about unethical behaviors related to teaching profession. According to the results of the study; the teachers commonly stated that the unethical expressions in the questionnaire are partly or completly unethical. Moreover, the study shows that the statement“Trying to stay away from colleagues because of ideology or partisanship.”was found the least unethical statement with the least mean (4,40) by the teachers. Furthermore, it was determined that there are significant statistical differences between the teachers' ethical perceptions mentioned in the study and their demographic (gender, marital status, seniority and the type of school graduated) variables.