Kâtib Kemâl'in Kıssa-i Ashâb-ı Kehf Mesnevisi (metin-inceleme-sözlük-dizin)
Kissa-i Ashab-i Kahf Mathnawi of Katib Kemal (transcription-analysis-vocabulary-index)
  1. Tez No: 368503
  2. Yazar: ZEYDİ KARACA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SADİ HİNCAL NAKİBOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Eski Anadolu Türkçesi, Ashab-ı Kehf, Mesnevi, Old Anatolian Turkish, Aṣḥāb al-Kahf, Mathnawi
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 635
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ KÂTİB KEMÂL'İN KISSA-İ ASHÂB-I KEHF MESNEVİSİ ( METİN-İNCELEME-SÖZLÜK-DİZİN ) KARACA, Zeydi Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Sadi H. NAKİBOĞLU Haziran 2014, 634 sayfa Eski Anadolu Türkçesi, Türk dilinin tarihi nedenlerle yazı birliğinin bozulduğu, özellikle Anadolu ve Azerbaycan'a göç edip yerleşen ve bu yeni yurtlarında tutunmaya çalışan Oğuzlar için yeni bir başlangıç olan bir dönemin ve Batı Türkleri bir cihan imparatorluğu kurana kadarki süreçte ve çoğunlukla kaotik bir ortamda, başlangıçta Orta Asya'da kullanılan ortak yazı dilinin etkileri görülmekle beraber giderek tam bir Oğuz yazı dili özelliği gösteren bir söyleyiş ve yazımın adıdır. Bu dönemin şair ve yazarları günümüzde hala etkileri süren ahlaki nitelikli ve dini içerikli pek çok eser vermişlerdir. Türk dilinin bu evresi XIII. yy'dan XV. yy'ın ortalarına kadar sürmüştür. Bu dönem yazımında bazı hususlarda ölçünlülük tutturulsa da ortak bir imla çoğu kez görülmez. Bu dönem eserleri üzerine çalışmalar XIX. yy'dan itibaren başlamış ve dönemin dil özellikleri genel dilbilgisi kuralları derlenmiş, yerli ve yabancı çeşitli araştırmacılar tarafından ortaya konmuştur. Bu çalışmanın konusu olan eser işte bu evrenin son ürünlerinden biridir. Farklı kişiler tarafından ve farklı zamanlarda yazıya geçirildiği izlenimi veren bu eser bize bu geçiş dönemindeki dil ve yazı özellikleri hakkında önemli ipuçları vermektedir. Bu eserin Eski Anadolu Türkçesinin hala tartışmalı bazı konuları hakkındaki bilgilerimize katkı sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER THESIS KISSA-I ASHAB-I KAHF MATHNAWI OF KÂTİB KEMÂL ( TRANSCRIPTION-ANALYSIS-VOCABULARY-INDEX ) KARACA, Zeydi Turkish Language and Literature Supervisor: Associate Professor Sadi H. NAKİBOĞLU June 2014, 634 pages Old Anatolian Turkish is a name given for a dialect and scription in the era that Central Asian Turkic scription unity had broken down and the Oghuz, migrated to Anatolia and Azerbaijan, reconstructed a new scription special for their own dialect. The Oghuz of Anatolia built a new scriptcion, while habitating their new homelands, that has some standarts but mostly no unify for many forms. The authors and poets of that era gave many ethic and religious compositions. That stage of Turkish language took place from XIIIth century to XVth century. The studies on that era began in XIXth century and published general grammatical rules, linguistic tales of that era by various proficients. The subject of this study is one of the last manuscripts of that era. Firstly it suggests that it is written by various clerks in different times and also gives some hints about the scription rules and linguistic tales of that stage of Turkish language. It is hoped that this study would clarify some topics of Old Anatolian Turkish.