Türk ekonomi politikasında kamu ve özel sektör harcamalarının kalkınma açısından önemi (dışsal ve içsel etkileri:2002-2012 yılları arası)
Importance of public and private sector expenditures in turkish economy policies in terms of development (external and internal effects: 2002 -2012)
- Tez No: 368502
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜBEYİR TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Turkish Economy Policy, Public Expenditures, Private Sector Expenditures, Public Investments, Sütaş Group
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ TÜRK EKONOMİ POLİTİKASINDA KAMU VE ÖZEL SEKTÖR HARCAMALARININ KALKINMA AÇISINDAN ÖNEMİ (DIŞSAL VE İÇSEL ETKİLERİ: 2002 -2012 YILLARI ARASI ) GÜL, Hava İktisat Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr.Zübeyir TURAN Haziran 2014, 92 Sayfa Kamu harcamaları, kamunun ve kamu tüzel kişilerinin doğrudan para ve mal olarak yaptığı harcamalardır. Ayrıca kamu hizmetlerinin yerine getirilmesi için diğer kamu kurum ve kuruluşlarının gerçekleştirdiği harcamaları içerir. Özel sektör harcamaları ise kamu ve kamu tüzel kişileri haricindeki özel teşebbüslerin gerçekleştirmiş olduğu harcamalardan oluşmaktadır. İktisadi kaynakların ne kadarının kamu ne kadarının özel kesim tarafından kullanıldığının ayrımı yapıldığı takdirde, devletin ekonomideki büyüklüğü belirlenmiş olur. Kamu harcamalarının sınıflandırılması; ekonomik, idari ve fonksiyonel ayrım olmak üzere üç şekilde yapılmaktadır. Kamunun ve özel sektörün gerçekleştirmiş olduğu harcamalarının nihai hedefleri birbirinden farklılık göstermektedir. Kamu harcamalarının nihai hedefi; toplumun ortak ihtiyaçlarından doğan hizmetleri en iyi şekilde yerine getirip refah düzeyi artırmak iken, özel sektörün nihai hedefi ise sadece karını en üst düzeye çıkarmaktır. Gerek kamunun gerekse de özel sektör harcamalarının ülke ekonomisinin gelişimine katkıları tartışılmaz boyuttadır. Bu harcamaların ekonomik ve sosyal etkileri sayesinde ülkemizde üretimde artışlar gerçekleşmekte, yeni istihdam alanları oluşmakta, gelir dağılımındaki adaletsizlik asgari seviyelere düşmekte, toplumun refah düzeyinde artışlar yaşanmaktadır. Anahtar Kelimeler: Türk Ekonomi Politikası, Kamu Harcaması, Özel Sektör Harcaması, Kamu Yatırımları, Sütaş Grubu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.A. THESIS IMPORTANCE OF PUBLIC AND PRIVATE SECTOR EXPENDITURES IN TURKISH ECONOMY POLICIES IN TERMS OF DEVELOPMENT (EXTERNAL AND INTERNAL EFFECTS: 2002 -2012) GÜL, Hava Department of Economics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Zübeyir TURAN June 2014, 92 pages Public expenditures are performed by public and legal entities in terms of direct payments either in money or in goods. Furthermore, include other public expenditures in order to administer public services. Private sector expenditures, on the other hand, are comprised of expenditures of private entrepreneurships other than public legal entities. Determining the size of an economy necessitates differentiation of the allocation of governmental sources between public and private sectors. Public expenditures would be classified in terms of three different criteria such as economic, administrative and functional. Ultimate goals of expenditures realized by public and private sectors would differ. Public expenditures eventually aim to promote social welfare by prioritizing services that stem from society's common needs, while private sector focuses on profit maximization. Contributions of both public and private sector expenditures to development of countries are indisputable. By the courtesy of economic and social impacts of those expenditures, new fields of employment are formed, level of income distribution injustice is minimized and welfare of the society is increased.