İletişim aracı ve kültür ürünü olarak müzik: Elektronik dans müzik örneği
Music as a communicative medium and a cultural product: Electronic dance music example
  1. Tez No: 368534
  2. Yazar: ÖZGE ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI KAYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Music, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Elektronik Dans Müziği, Club Kültürü, Ritüel, Dans, Electronic Dance Music, Club Culture, Rituals, Dance
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Kitle iletişim araçlarıyla dolaşıma sokulan popüler kültür ürünleri eğlence endüstrisi tarafından halkın beğenisine sunulmakta ve bu ürünler yarattığı fantazyalar ile insanları, gerçekliği olmayan hayallerin içerisine hapsederek, gündelik hayattaki sorunlardan uzaklaştırmaktadır. Bu ürünler içerisinden belki de en çok üretilen ve tüketileni popüler müziktir. Popüler müzik her an her yerde ulaşılabilir olması, çeşitli alt türleriyle farklı bireylere hitap etmesi, diğer popüler kültür ürünleri içerisinde de yer alması ve çeşitli ürünlerin pazarlanmasında aracı olarak kullanılmasıyla ön plana çıkmaktadır. Ayrıca popüler müzik, 1950'li yıllardan itibaren gençlerin kimlik inşa süreçlerinde önemli bir yer tutmaktadır. Buna bağlı olarak, zaman içinde belirli bir müzik türü etrafında gençlik altkültürleri oluşmuştur. Bu tezin konusunu ise yine bir popüler müzik alt türü olan elektronik dans müzik ve onun etrafında gelişen club kültürü veya elektronik dans müzik kültürü olarak da anılan gençlik grupları oluşturmaktadır. Elektronik dans müziği ve club kültürü modern kente ait bir olgu olarak, kent yaşamının belirsizlik, hız ve teknoloji ile dolu yapısını yansıtmaktadır. Club deneyimi clubber'lar için gündelik hayattan kurtulma, fantezi ve özgürlük diyarında olma hissiyle beraber, dışarıdaki gerçeklikten kopuşu ve toplumsal normlardan özgürleşmeyi içermektedir. Dans ve müzik duygusal bir bağ üretmekte ve bir iletişim biçimi yaratmakta, böylece club içerisindeki yabancıları birbirine yakınlaştırmaktadır. Bu yakınlaşma ise kabilevari bir oluşumla, yani bireylerin üzerinde hâkimiyet kurmayan, anlık toplanmalar ve dağılmalar ile düzenlenen yeni kabile oluşumları ile açıklanmaktadır. Elektronik dans müzik dinlkeyenleri, kent yaşamındaki yoğun iş, okul ve aile yaşamını hafta sonu gerçekleştirilen dans ritüelleri ile hafifletmektedirler. Elektronik dans müzikte önemli bir figür olan DJ'ler ise, rahatlamak ve sıkıntılarını arkada bırakmak isteyen bu gençlere liderlik eden, müziği ile onları iyileştiren yeni şamanlar olarak lanse edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Popular culture products, which are mediated by mass media, are introduced to the public by the entertainment industry and these products imprisoned people into unreal dreams and alienate them from everyday problems. Within these products, popular music is perhaps the most produced and consumed. Popular music is highlighted with its anytime, anywhere accessibility, with its various subgenres cater to different individuals, and it also takes part in other popular culture products and is used as a tool for the marketing of various products. Moreover popular music constitutes an important part in the identity construction process of youth since 1950's. Accordingly, youth subcultures originated around a certain type of music over time. Electronic dance music, which is also a subgenre of popular music, and club culture which is developed around it or youth groups referred to as electronic dance music culture forms the subject of this thesis. Electronic dance music and club culture as a phenomenon related to modern cities reflects the obscurity, velocity and technology of the urban life. Club experience for clubbers consists of getting rid of from everyday life along with the feeling of living in a land of fantasy and freedom and with a sense of detachment from outside reality and liberation from social norms. Dance and music produce an emotional connection and create a form of communication; therefore it brings foreigners closer in the club. This convergence, with a tribal formation, is explained by the formations of new tribes regulated by establishing dominance over individuals, the instantaneous gatherings and dissolutions. In their busy city life, these people ease their intensive work, school and family life with weekend dance rituals. DJ's, who are important figures in the electronic dance music, are presented as new shamans healing the young people who wanted to relax and leave behind all their troubles with their music.