İnsan kaynakları yönetimi uygulamalarının yenilik üzerine etkisinin araştırılması
  1. Tez No: 368533
  2. Yazar: ASYLJAN KARİVAİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESRA ALNIAÇIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları Yönetimi, Yenilik, Human Resource Management, Innovation
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Teknolojik gelişme ve değişimlerinin akıl almaz boyutlara ulaştığı günümüz dünyasında faaliyet gösteren işletmeler bir varlık ve yokluk savaşına girmektedir. Bu acımasız savaşın egemen olduğu ortamda işletmelerin varlıklarını koruma ve sürdürme şansı yapacakları yeniliklerle doğru orantılı olacaktır. Günümüzde işletmenin en değerli kaynağının insan kaynakları olduğunu düşünürsek tüm yönetsel faaliyetlerde insan kaynağına özen gösterilmesi gerektiğini söyleyebiliriz. İşletmede çalışanların yetenek ve başarısı ile işletmenin yapacağı yenilikçi faaliyetler arasında doğrudan bir ilişki bulunduğu göz ardı edilemez bir gerçektir. Bu anlamda İnsan Kaynakları Yönetimi uygulamaları işletmelerin rekabet üstünlüğü elde etmeleri ve organizasyon içi yenilikçi eğilimlerin artırılmasında önemli bir role sahiptir. Bu araştırma kapsamında insan kaynakları uygulamalarının yenilik üzerindeki etkisi incelenmiştir. Araştırmada yenilik ve insan kaynakları uygulamalarına ilişkin bazı temel kavramlar kapsamlı biçimde açıklandıktan sonra insan kaynakları yönetiminin (İKY) yenilik üzerinde etkili olup olmadığı işletme yönetici ve çalışanlarının algıları üzerinden belirlenmeye çalışılmıştır. Son bölümde de araştırma verilerinin analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In today's world of technological developments and changes, companies are in the war of existence and non-existence. In this cruel war, the long-term existence of the companies is directly proportional to innovations they produce. Since the company's most valuable resource is a human resource, it should be considered highly important in all managerial practices. The fact that there is a direct relationship between employees' skills and successes and the companies' innovative activities can not be ignored. This has resulted in human resource management playing important role in achieving competitive advantages and increasing innovative tendencies in the company. The influence of human resource management practices on corporate innovation is explored in the scope of this research. After explaining the basic concepts about innovation and human resource practices, effort was made through the perceptions of the managers and employees to determine whether there is an influence of human resource management on innovation. In the last chapter, the research data was analyzed.