Tarihsel süreç içinde Balkan dillerinin Türk dili ve kültürüyle ilişkisi (Sırpça-Makedonca-Bulgarca)
The historical process of the turkish language in the connection between the Balkan language and culture(Serbian- Macedonian- Bulgarian)
- Tez No: 368537
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜNEVVER TEKCAN, PROF. DR. GÜNAY KARAAĞAÇ, DOÇ. DR. ADNAN RÜŞTÜ KARABEYOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Balkan Dilleri, Alıntılar, Bulgarca, Makedonca, Sırpça, Türkçe, Balkanlar
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 700
Özet
TARİHSEL SÜREÇ İÇİNDE BALKAN DİLLERİNİN TÜRK DİLİ VE KÜLTÜRÜYLE İLİŞKİSİ (Sırpça-Makedonca-Bulgarca) ÖZET Türk dili, en büyük etkisini Balkanlar coğrafyasında Güney Slav milletlerinin dillerine yapmıştır. Özellikle Bulgarca, Makedonca, Sırpça dillerinde bugün hala yaşamaya devam eden binlerce Türkçe kelime, şekil, yapı, kelime grubu, deyim ve atasözleri vardır. Buradan yola çıkarak, Balkan Slav dillerinden Bulgarca, Makedonca ve Sırpçadaki Türkçe kelimeler ve dilin diğer etki alanları ayrıntılı şekilde araştırılarak ortaya konulmuştur. Bugüne kadar yapılan çalışmaların en önemlileri incelenmiş, sözlük bazındaki etkinin de dışına çıkılarak alan genişletilmiştir. Tezdeki amaç Türkçenin etki alanının genişliğini göstermektir. Sadece Türkçenin verdiği kelimeler değil gramatikal olarak etkisi ve kültürel boyutuyla inceleme yapılmıştır. Çalışma sonunda görüldü ki, Türkçe kelimeler Balkan dillerinde bütün yoğunluğuyla yaşamaya devam etmektedir. Sayıları azalsa da onlar hala Balkan dillerinin en önemli alıntı unsurları durumundadır. Altı asra yakın temas halinde bulunan Balkan dilleri ve Türkçe, daha uzun asırlar birbiriyle ilişki halinde olacağı ve Türkçe kelimelerin Balkan dillerinde yaşamaya devam edeceği şimdiden söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The Historical Process Of The Turkish Language In The Connection Between The Balkan Language And Culture (Serbian- Macedonian- Bulgarian) Abstract The impact of the Turkish language can be seen in the thousands of Turkish words, shape, structure , phrases , idioms and proverbs still surviving today in the South Slav nations, in particular, the Bulgarian, Macedonian, Serbian languages. The importance of the Balkan Slavic languages , Bulgarian, Macedonian and Serbian and Turkish words and languages in other domains can be demonstrated by the detailed investigations made. So far these investigations have been made outside the area. Dictionaries have expanded the influence of Turkish in wider areas showed. The aim of the thesis is to show the width of the domain of Turkish influence, not only in terms of Turkish grammatical analysis but also by an examination of its impact on culture. This study has shown that Turkish words used in the languages of the Balkans still continues to live with all intensity and still quote the most important elements of Balkan languages . Six centuries of close contact between the Balkan languages and Turkish and will continue. Key Words : Balkan Languages, Loanword, Bulgarian, Macedonian, Serbian, Turkish, Balkans