In vivo verification of different hip joint center estimation methods in gait analysis for healthy subjects
Yürüme analizinde değişik kalça merkezi kestirim yöntemlerinin sağlıklı denekler için yerinde-canlı belirlenmesi
- Tez No: 368743
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERGİN TÖNÜK, YRD. DOÇ. DR. BEHZAT B. KENTEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yürüyüş Analizi, Kalça Eklem Merkezi, Fonksiyonel yöntem, kestirimsel yöntem, Gait Analysis, Hip Joint Center, Functional Method, Predective Method
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Kalça eklemi insan vücudunun en kararlı eklemlerden biridir. Onun bu kararlılığı görece sabit küresel mafsal yapısı tarafından sağlanır. Kalça eklemi aynı zamanda normal hareket ve günlük aktiviteleri sağlayan geniş bir hareket aralığına sahiptir. İnsanın alt ekstremitesinin kinematik ve kinetik verilerinin hesaplanmasında kullanılan, kalça eklem merkezi (KEM) konumu, yürüyüş analizi, biyomekanik ve klinik araştırma laboratuvarları için önemli bir parametredir. KEMnin konumunun saptanması için çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Radyografi, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans ile görüntüleme ve benzeri girişimsel yöntemler KEM konumunu belirlemek için kullanılabilse de, yürüme analizi laboratuvarlarında, fonksiyonel ve kestirimsel yöntemler tercih edilmektedir. ODTÜ yürüme analizi sistemi, KEM konumunu belirlemek için Davis (1991) yöntemini kullanmaktadır. Kafalı (2007) sisteme iki fonksiyonel yöntem daha eklemiştir ve Davis yöntemine göre sonuçları değerlendirmiştir. Bu tezin amacı, farklı KEM tahmin yöntemlerini sağlıklı deneklerden elde edilen manyetik rezonans görüntüleri ile deneysel olarak değerlendirmek ve ODTÜ yürüme analizi sisteminde KEM konumunu belirlemek üzere, manyetik rezonans yöntemin katkısını göstermek ve doğrulamaktır. Ayrıca posterior (x) yönde Bell'in (1990) ikinci yöntemini, distal (y) yönde, Davis (1991) yöntemini ve medial (z) yönde Bell'in (1990) ikinci yönteminin kombinasyonu analiz edildi ve elde edilen sonuçlar tartışıldı.
Özet (Çeviri)
Hip joint is one of the most stable joints in human body. It has intrinsic stability provided by its relatively rigid ball and socket configuration. The hip joint also has a wide range of motion, which allows normal locomotion and daily activities. Location of hip joint center (HJC) is an important parameter in gait analysis, biomechanical and clinical research laboratories to calculate human lower extremity kinematics and kinetics. There exists different methods to determine HJC. Although invasive methods like radiography, computed tomography, magnetic resonance imaging (MRI) and the like may be used to determine the location of HJC, in gait analysis laboratories, non-invasive functional and/or predictive methods are generally found to be more advantageous. METU gait analysis system, utilizes one of the predictive methods, the Davis method (1991) to determine hip joint center location. Kafalı (2007) adopted two functional methods of hip joint center estimation to the system and evaluated the results with respect to Davis method. This thesis aims to experimentally verify different HJC estimation methods with those obtained from MRI in healthy subjects for the purpose of demonstrating and validating the contribution of MRI procedure in METU gait analysis system. Also combination of Bell's (1990) second method in posterior (x) direction, Davis (1991) method in distal (y) direction and Bell's (1990) second method in medial (z) direction was analyzed and the results were criticized for the accuracy.