A programmable current source for magnetic resonance current density imaging (MRCDI) at 3 Tesla
3 Tesla'da manyetik rezonans akım yoğunluğu görüntüleme (MRAYG) için programlanabilir akım kaynağı
- Tez No: 368794
- Danışmanlar: PROF. DR. BEHÇET MURAT EYÜBOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Manyetik rezonans, akım yoğunluğu görüntüleme, programlanabilir akım kaynağı, mikrokontrolör ünitesi, yükseltici DA-DA çevirici, Magnetic resonance, current density imaging, programmable current source, microcontroller unit, step-up DC-DC converter
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Biyolojik dokuların elektriksel özellikleri çeşitli doku türleri arasında değişmekte olup, dokuların patolojik durumları ile yakından ilintilidir. Örneğin, iletkenlik görüntüleri tümör tanımlanmasında kullanılabilir. Bunun yanı sıra, akım yoğunluğu dağılımı elektriksel stimülasyon, elektro-cerrahi, defibrilasyon ve kalp pili araçlarının araştırma ve geliştirmesinde yararlı bilgi sağlayabilmektedir. Manyetik rezonans akım yoğunluğu görüntüleme (MRAYG) ve manyetik rezonans elektriksel empedans tomografisi (MREET), biyolojik dokulardaki akım yoğunluğu dağılımı ve iletkenlik değişimi üzerine dayanan iki farklı görüntüleme yöntemidir. Bu tezde, MRAYG ve MREET tekniklerinde kullanılmak üzere dört kanallı programlanabilir akım kaynağı tasarlanmış ve donanımsal olarak gerçeklenmiştir. Akım kaynağı, mikrokontrolör ünitesi, dijital-analog çevirici, yükseltici DA-DA çevirici, ve akım yönlendirme topolojili voltaj-akım çeviricisinden oluşmaktadır. Bu çalışmada, iki ayrı MRAYG deneyi gerçekleştirilmiştir. Birinci deneyde, tekdüze bir fantom içerisindeki akım yoğunluğu dağılımı araştırılmıştır. İkinci deneyde, tekdüze fantom içerisine akım yönlendirici yalıtkan tabaka yerleştirilmiş, ve akım yoğunluğu dağılımı araştırılmıştır. Deneylerin doğruluğunu kontrol etmek için, toplam enjekte edilen akım ile akım yoğunluğu görüntülerinden hesaplanan toplam akım karşılaştırılmıştır. Deneylerin %7.4 hata ile gerçekleştirildiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Electrical properties of biological tissues are distinctive between various types of the tissues, and significantly related with the pathological conditions of the tissues. For instance, conductivity images can be used for tumor identification. Besides, current density distribution may provide useful information in research and development of electrical stimulation, electro-surgery, defibrillation, and cardiac pacing devices. Magnetic resonance current density imaging (MRCDI) and magnetic resonance electrical impedance tomography (MREIT) are two imaging modalities based on the current density distribution and the conductivity variation in biological tissues. In this thesis, a four-channel programmable current source to be used in MRCDI and MREIT applications, is designed and implemented. The current source is composed of a microcontroller unit (MCU), a digital to analog converter (DAC), a step-up DC-DC converter, and a voltage to current (V-I) converter with a current steering topology. Two different MRCDI experiments are performed in this study. In the first experiment, the current density distribution inside a uniform phantom is investigated. In the second experiment, a current steering insulating layer is inserted inside the uniform phantom, and the current density distribution is investigated. In order to check the accuracy of the experiments, the total injected current is compared with the total integrated current, which is calculated from reconstructed current density images. It is concluded that, the experiments are performed with 7.4% error.