Bir asker ve bir hatırat: Eyüp Durukan ve Milli Mücadele
A military man and a memoir: Eyup Durukan and the national struggle
- Tez No: 369002
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN KAYNAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Milli Mücadele, hatırat, günlük, Eyüp Durukan, National Struggle, memoirs, diaries, Eyüp Durukan
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 220
Özet
Milli Mücadele Döneminde Topçu Kaymakamı olarak görev yapan Eyüp Durukan yaşadıklarını hem günlük olarak kaydetmiş hem de yıllar sonra hatırat şeklinde kaleme almıştır. Bu çalışmada, Eyüp Durukan'ın kim olduğundan bahsedilmiş; günlükleri ve hatıratlarıyla ilgili bilgiler verilmiş ve bu çalışmanın ana hattını oluşturan hatırat özelinde bilgilendirme yapılmıştır. Sonrasında, Eyüp Durukan'ın Milli Mücadele döneminde yaşadıklarını konu alan ve eski yazıyla yazılmış olan hatıratı Latin harflerine aktarılmış ve döneme ve özellikle Eyüp Durukan'ın kurucusu olduğu İmalat-ı Harbiye Grubuna ait bilgiler elde edilmiştir. Sonuç kısmında Durukan'ın aynı günleri, günlükte ve hatıratta nasıl anlattığı incelenmiş ve bazı metodolojik farklılıklar gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Eyüp Durukan, who served as Lieutenant Colonel in Artillery Division during the period of Turkish National Struggle, wrote his diaries to the very day and also wrote his memoirs about this period two decades later. In this study, Eyüp Durukan was introduced; general information about his diaries and memoirs was provided; and the memoirs which are the basic theme of this study were mentioned. Next, the memoirs of Eyüp Durukan, which covered the period of Turkish National Struggle and which has been written in Arabic alphabet, were transcribbed into Latin alphabet; and certain information about the period and about the Group of Imalat-ı Harbiye, which has been founded by Eyüp Durukan, was obtained. In conclusion part, some methodological differences in the tellings of the diaries and the memoirs have been sighted.