Analitik hiyerarşi prosesine dayalı TOPSIS ve VIKOR yöntemleri ile adım üniversitelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of adim universities by TOPSIS and VIKOR methods based on analytical hierarchy process
- Tez No: 369019
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURİ ÖMÜRBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: ADIM Üniversiteleri, Çok Kriterli Karar Verme, AHP, TOPSIS ve VIKOR, ADIM Universities, Multi-Criteria Decision-Making, AHP, TOPSIS and VIKOR
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
İnsanlar yaşamları boyunca karar vermek durumundadırlar. Karar verme işlemi, gündelik hayatta önemli bir yere sahiptir. Günümüzde işletmelerin hayatta kalabilmeleri için doğru karar vermeleri gerekmektedir. Bu amaçla Çok Kriterli Karar Verme yöntemleri geliştirilmiştir. Çok Kriterli Karar Verme yöntemleri belirsizlik ortamında karar vericilerin doğru, güvenilir ve hızlı karar vermelerini sağlamaktadır ve işletmelerin rakipleri karşısında rekabet avantajı sağlamasını kolaylaştırmaktadır. Bu çalışmada, çok kriterli karar verme yöntemlerinden AHP, TOPSIS ve VIKOR yöntemleri hakkında genel bilgiler verilmiş ve ADIM üniversitelerinin performanslarının değerlendirilmesinde AHP, TOPSIS ve VIKOR yöntemleri kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
People have to decide in their whole life. Decision making process has an importance in daily life. Nowadays, companies need to get the right decision in order to survive their current position. Multi-Criteria Decision-Making methods have been developed by this purpose. Multi-Criteria Decision-Making methods provides right, reliable and fast decision to decision makers in uncertainty condition and helps to gain to facilitate compatitive advantage across rivals. In this thesis, general information has given about Multi-Ctireria Decision- Making methods that include AHP, TOPSIS and VIKOR methods and ADIM Universities performance is evaluated by AHP, TOPSIS and VIKOR methods.