Pragmatics of meaning
Anlam ve pragmatik
  1. Tez No: 369037
  2. Yazar: ŞERİFE EDA OKUTUCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYNAĞA RZAYEV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Linguistics, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: anlam(bilimi), anlam teorileri, analitik-sentetik ifadeler, kompozisyonallık(bileşimsellik), doğruluğun şartları, edimbilim, sözlü edimler teorisi, semantics, theories of meaning, analyticity and syntheticity, compositionality, truth conditions, pragmatics, speech acts theory
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu tezde“anlam”, iletişimin anlamsal ve pragmatik/uygulamacı ilkeleri kullanılarak farklı bakış açıları doğrultusunda irdelenmiştir. Ayrıca anlamın kapsamı ile“davranışı”dilbilim ve felsefenin işbirliği dahilinde tartışılmıştır. Bu amaçla, anlamın türleri çalışmanın en büyük hedeflerinden biri olmuştur. Sosyopragmatiğin üç temel ögesi belirlenip anlam faktörünün çalışılmasında ele alınmıştır: (a) bağlam; (b) önkabul; (c) sezdiri/ima. Bu parametrelerin farklı sözcükler ile deyimsel ifadelerin yanı sıra cümlelerin de sabit/değişken anlam durumunu belirlemede çok önemli olduğu düşüncesine varılmıştır. Yüklenmiş anlamların etki“dizaynının”anahtarı olan bu parametrelerin, sözümona“lokal olarak düzenlenmiş”anlamların amaç doğrultusunu ve iletişimsel farklılıklarını belirlemede önceden gereken özellikler olduğu görülmektedir. Varılan sonuçlar anlam türleri arasındaki temel farklılıkların iletişimin çeşitli faktörlerinin hiyerarşisinden kaynaklandığını göstermektedir. Çalışma geçerli dilin doğruluk şartlarına yeni bir yaklaşımın gerekliliğine de vurgu yapmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates“meaning”in a multi-perspective manner using semantic and pragmatic principles in communication and discusses the scope and“behavior”of meaning in terms of collaboration of linguistics and philosophy. To this end, types of meaning has become one of the major goals of the study. Three sociopragmatic superprinciples were identified and applied in examining the meaning factor: (a) context; (b) presupposition and (c) implicature. It has been found out these parameters are of crucial value in specifying the permanent/changing degree of semantics of both separate words and idiomatic expressions as well as sentences. Being the key to the“design”of the weight of the imposed meanings, these parameters appear to be a prerequisite to adjusting communicative differences and goal orientedness of the so-called“locally justified”meanings. Results indicate that the major differences between the meaning types are due to the hierarchy of various aspects/factors of communication. The study also underscores the need for a novel approach to the truth conditionals in terms of language in use.