Süleyman Demirel Üniversitesinde zorunlu ingilizce dersi başarı düzeyini etkileyen faktörler: Heckman seçim yöntemi ile örneklem seçim yanlılığının düzeltilmesi
- Tez No: 369137
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN DEMİRGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Econometrics
- Anahtar Kelimeler: İngilizce Başarı Düzeyi, Muafiyet, Örneklem Seçim Sapması, HeckmanSelection Model
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmanın amacı, İngilizceyi ikinci bir dil olarak öğrenen üniversite öğrencilerinin İngilizce başarı düzeylerini etkileyen faktörlerin incelenmesidir. Bu amaçla, değerlendirmeye 2011 ve 2012 yıllarında Süleyman Demirel Üniversitesine bağlı Fakülteler ile Meslek Yüksek Okullarında öğrenim görmüş 48220 birinci sınıf öğrencisi alınmıştır. ING101 ve ING102 derslerini alan öğrencilerin bir kısmının bu dersten muaf olması örneklemimizde kayıp veri probleminden kaynaklı örneklem seçim sapmasının (sample selection bias) olduğunu göstermektedir. Bu amaçla, seçim yanlılığını ortadan kaldırmada ve öğrencilerin İngilizce başarı düzeylerini değerlendirmede Heckman Selection Model kullanılmıştır. Bulgular, ilgili literatürde önemli olan temel noktalarla karşılaştırılmıştır. Yapılan ampirik çalışmalardan elde edilen sonuçlara göre yaş, cinsiyet, son 20 yıl içerisinde yaşanılan bölge ve alan türü İngilizce başarı puanı üzerinde anlamlı bir etkiye sahiptir. Modelin ikinci aşamasında ise cinsiyet, mezun olunan lise türü ve alan türünün İngilizce muafiyeti üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to investigate the factors that regulate the level of success of the University students who learn English as second language. By this purpose, 48220 freshmen who studied in in Faculties and Instutites those are bound to Suleyman Demiral University between the years 2011 and 2012, were included to evaluation. Because of the fact that some of the students attending to ING101 and ING102 were exempt from these lessons; therefore, this shows that there is Sample selection bias. So; in order to abolish the selection bias and evaluating success level of English of the students, Heckman Selection Model was used. Findings were compared with the basic important points in related literature. According to results from the applied emprichal studies; age, gender, the place where the learner have lived for the last 20 years and type of field have massive influence on the English success grades. As for in the second phase of Model; ıt is located that the type of High-School from which learner graduate and type of field have a significant effect on exemption from English lesson. KeyWords:Successlevel of English, Exemption, SampleSelectionBias, HeckmanSelection Model