Es-Suyûtî ve 'Kitabü'l-Eşbâh ve'n-Nezâir fi'n-Nahv' isimli eseri
Es-Suyûtî and 'Ki̇tabü'l-Eşbâh ve'n-Nezâi̇r fi̇'n-Nahv' named work
  1. Tez No: 369136
  2. Yazar: HALİL İBRAHİM KOCABIYIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEJDET GÜRKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: es-Suyûtî, el-EĢbâh ve‟n-Nezâir, Nahiv, es-Suyûtî, el-EĢbâh ve‟n-Nezâir, Grammar
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu çalışma, Celâluddin es-Suyûtî'nin Kitabü'l-Eşbâh ve'n-Nezâir fi'n-Nahv adlı eserinin tanıtımıdır. es-Suyûtî, miladi 15. asırda yaşamış fıkıh, tefsir, hadis ve nahiv bilgini olarak, İslâmî ve dil bilimleri literatüründe önemli biri olan, bütün ilimlerde özellikle de nahiv ilminde kendisine başvurulan otoritelerden biri olmuştur. Birinci b ölümde es-Suyûtî'nin soyu, hayatı, tahsil süreci, nahiv alanındaki eserleri gibi konular anlatılmıştır. İkinci Bölüm'de Kitabü'l-Eşbâh ve'n-Nezâir fi'n-Nahv eserinde takip edilen metot ve es-Suyûtî'nin kural belirlemede dayandığı nahvî deliller hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmamızın üçüncü bölümünde ise es-Suyûtî'nin nahivle ilgili görüşleri, nahiv konusunda etkilendiği ve etkilediği âlimler, Basra ve Kûfe ekolleri ile münasebeti incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is a introduction of the book which is called Kitabu'l-Esbah ve'n- Nezair fi'n- Nahv belongs to Celaluddin es-Suyuti who is as a qıkh,tefsir, hadis and nahiv scholar lived in 15th century. He had been an exceptional scholar in the Islamic and linguistic sciences. He had been an authority on all the science especially in the nahiv. In the first chapter, it has been narrated such his family background, life, educational past and publishings on nahiv. In the second chapter, the methodology Es-suyuti followed in the book, Kitabul'l - Esbah ve'n Nezair fi'n-Nahv, and it has been given information about Es Suyuti used evidence for rule describing. In the third chapter of the study, it has been examined the opinions about nahiv, the scholars who was affected by es-Suyiti and affected him. It has been analyzed his relations with Basra and Kufe schools.