Irak uyruklu lisansüstü öğrencilerin kariyer değerleri ve kişilik özellikleri üzerine bir araştırma
A research of the relationship between career anchors and personality of Iraqi national graduate students
- Tez No: 475891
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PINAR GÖKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kariyer, Kariyer Değerleri, Kişilik, Beş Faktör Kişilik Kuramı, Career, Career Anchors, Personality, Five Factor Theory of Personality
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Çalışma hayatı, bireyi zorunlu ilişkiler kurmaya iten bir unsurdur. Bu zorunlu ilişkileri belirleyen mekânsal alanlar ve örgütsel alanlar, kişiliğin belirleyici yapısı ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı Süleyman Demirel Ünivesitesinde Iraklı uyruklu yüksek lisans öğrencilerinin kariyer değerleri ve kişilik özellikleri arasında ilişkiincelenmesidir. Çalışmada ayrıca öğrencilerinin kariyer değerlerinin belirlenmesinde demografik değişkenlerin etkili olup olmadığı da ortaya koyulmaya çalışılmıştır.Araştırmada 148öğrenciye anket yöntemi uygulanmıştır. Elde edilen bulgulara göre katılımcıların kariyer değerleri ve kişilik özellikleri;yaş grupları, gelir ve çalışma süresi demografik özelliklere göre farklılık göstermektedir. Çalışma örneklem kitelesinin azlığından ve homojen dağılımdan dolayı diğer demografik özellikler gözardı edilmiş analizlere dahil edilmemiştir. Ayrıca katılımcıların kariyer değerlerinin boyutları, tüm kişilik boyutları açısından farklılaştığı saptanmıştır. Bu bağlamda en yüksek ilişki deneyime açıklık kişilik özelliği ile yönetimsel kariyer değeri arasında bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Working life is an element that pushes the individual to establish obligatory relations.Spatial areas and organizational spaces that determine these obligatory relationships, appearsthe specific structure of the personality The main goal of this study is to investigate the relationship between career anchors and personality traits of Iraqi national graduate students at Süleyman Demirel University. The study also tried to determine whether the demographic variables were effective in determining the career anchorsof their students. In this research the survey method applied on 148 students. According to the findings obtained participants' career anchors and personality traits;according to demographic characteristics;age groups, income and length of service showed diffrences. Due to the small sample size and homogeneous distribution of the study other demographic characteristics were not included in the analysis. In addition, the dimensions of the participants' career anchors was found differrent in terms of all personality dimensions. In this context, the highest correlation was found between the experiential openness personality trait and the managerial career trait